Friptură de iepure
De multe ori intilnesc întrebarea: "Cum să pregătesc iepurele ca să fie carnea moale și suculentă? ". Am să vă scriu modul de pregătire pas cu pas, astfel încît, în final carnea să cadă singură de pe oase și să fie foarte moale. Ați putea spune că nu este adevărat, întrucît carnea de iepure este de la sine vîrtoasă, căci așa este consistența ei. Vă asigur, dragi gospodine, dacă o veți pregăti după această rețetă, se va topi în gură. Așadar, urmăriți cum am pregătit-o.
Ingrediente: 2 kg carne de iepure, 500 gr ceapă, 200 gr usturoi, 3,4 frunze de dafin, boabe de piper aromat, piper și sare după gust.
La început ne asigurăm dacă iepurele este curat și bine îngrijit. Dacă e nevoie, îl pîrlim ușor chiar și la focul de la arăgaz, dar nu înainte de a acoperi suprafața de arăgaz cu folie de aluminiu. Îl proporționăm și îl spălăm bine în cîteva ape. S-ar putea să îl ținem în apă 1-2 ore să iasă tot sîngele.
Punem carnea în drușlag. Drușlagul îl fixăm pe o cratiță să se scurgă toată apa. Pe masă așternem șervețele uscate și punem carnea pe ele. Putem chiar să ștergem carnea cu șervețele.
Punem carnea în vas și o condimentăm. O rumenim pe tigaie cu puțin ulei pe ambele părți.
Pregătim ceapa. O tăiem mărunt și o rumenim pe tigaie cu vreo 150 ml ulei.
Punem puțină ceapă în ceaun, apoi carnea. Repetăm acțiunea până aranjăm pe straturi ceapa și carnea. Printre straturi punem cîțiva căței de usturoi ( nu tot usturoiul). Lăsăm carnea în ceaun să stea la rece 2,3 ore.
Peste 2,3 ore acoperim carnea cu apă, punem capacul și o dăm în cuptorul supraîncălzit la 250C. Cînd friptura începe să fiarbă, facem focul mic și lăsăm să se coacă pînă la gata ( aproximativ 2 ore). Cu 5 minute înainte de a scoate iepurele din cuptor, punem usturoiul strivit rămas.
Friptura de iepure este gata. O putem servi cu mămăligă, brânză și murături.