Piftie din cap de porc

Piftie din cap de porc

                                                            Piftie din cap de porc

 Nu e noutate, dragi gospodine, pentru voi...știu bine, dar de multe ori apare intrebarea: ,,Cum să folosim capul de porc la prepararea unor bucate delicioase, doar nu tot timpul avem în casă carne de pasăre?" Acest lucru m-a îndemnat să fac mai multe postări, despre ce am putea face dintr-un cap de porc. Avem cîteva detalii la care trebuie sa fim atente, dragile mele... Această postare va fi despre piftia , pe care o vom face din cap de porc. Ingrijim capul de porc bine,bine si il incredintam unei maini puternice de barbat , pentru al proportiona.Mai departe este treaba gospodinei...Va doresc succese...!!!


Ingrediente: carnea din capul unui porc (2 kg.500 gr. a cîntarit), 1  morcov, 1 ceapa mare,cîteva frunze de dafin, cîteva boabe de piper aromat,boabe de piper iute, usturoi, sare dupa gust.

Spăl bine carnea în cîteva ape, cu cuțitul rod bine cioricul deasupra și pun carnea sa steie în apă rece, la frigider, cel puțin 4,5 ore. Veți vedea cît sînge aruncă carnea în apa, chiar dacă inițial parea curata. Mai clătim bine carnea și o punem la fiert într-un vas adînc. Daca la carnea de cucos trebuie să fim foarte atente cu apa, aici nu avem de ce ne îngrijora, caci piftia din capul de porc se prinde foarte bine, chiar dacă scăpăm apa mai multa. Oricum, apă punem atît, cît ar fi deasupra sa steie de aprox. 3 cm.

Punem cratița sau ceaunul cu carne la foc. Eu nu mă îndepărtez prea tare de arăgaz, căci numai apa începe a se înfierbinta și spuma se ridica la suprafata. Facem focul mediu și începem a inlatura spuma. Acest proces dureaza, dar merită respectat , dacă dorim să avem piftia limpede și curată.

Dupa ce am înlaturat spuma cea mai densa, săram, condimentăm și facem focul mic,mic...Piftia nu trebuie să fiarba tare, ci abea-abea....să mocnească, cum se zice în popor (foto de mai jos,piftia fierbe). Pe tot parcursul fierberii mai înlăturăm spuma ce se mai acumulează. Piftia mea a stat pe foc 4,5 ore.

Cum înțelegem ca piftia e gata? Observăm pielița de grăsime de deasupra care s-a uscat. Acesta este semnul, care ne dovedește, că piftia se va închega și la tăiere va fi ca marmelada. Lăsăm piftia să se racească și ridicăm pielița uscată. Mai apoi scoatem carnea într-un vas curat și o asezăm în farfurii. În lichidul rămas adaugăm usturoi strivit și mai vedem daca necesită sare. Amestecăm și lăsăm 10 min., după care strecurăm lichidul într-un vas curat. Tifonul îl punem în 3,4 împăturit și nu lăsăm chiar pîna la urmă să străbată lichidul. Repetam procedura de 3 ori, daca dorim sa scapam de grasimea acumulata. Altă metodă de a înlatura grasimea sunt servetelele uscate, pe care usor le punem deasupra lichidului. Aranjăm carnea în farfurii așa cum ne place și turnăm zeama cu un polonic. Piftia aranjata o punem da se prinda in frigider.

Pofta buna!


Bunica recomandă