Chisăliță din corcodușe
Chisălița este un preparat din fructe acre ( prune, corcodușe, vișine). De fapt, cuvîntul "chisăliță" este un cuvînt de origine slavă ce înseamnă acru sau borș acru. La prepararea acestei "mîncări" se folosesc atît fructe coapte ,cît și cele verzi. La acele verzi nu se scoate sîmburele, ci se fierb așa, întregi. Unele gospodine adaugă făină de porumb sau zdrențe de făină de grîu. Alte gospodine o fac ca zeama, mai rară sau deasă, fără prea multă zeamă. În diferite zone se face diferit.
Îmi aduc aminte cum bunica mereu făcea acest deliciu împreună cu o mămăligă. Rupeam cu mîna din mămăligă și întingeam cu ea în chisăliță. Acum îmi pare straniu acest fel de mîncare, dar îmi răscolește amintirile, deaceea am hotărît să-l pregătesc și eu, mai ales că acum corcodușele sunt încă verzi.
Îngrediente: 500 gr corcodușe verzi, 200 ml apă, 4-5 lingură de zahăr.
Mai întîi se spală corcodușele. Dacă sunt coapte, se scoate sîmburele, dacă sunt verzi, se pun cu tot cu sîmbure.
Se pune apa la fiert, după care se adaugă fructele. Lăsăm să fiarbă, pînă fructele devin moi.
Se adaugă zahărul. Se fierbe încă 10 min, pînă compoziția se îngroașă. Dacă zeama este prea acră, se mai adaugă puțin zahăr.
Se servește cu mămăligă.
Poftă bună.