Dovleac umplut cu sarmale
Era ultimul dovleac care astepta sa-l pregatesc,dovleac frumos crescut in mica mea gradinuta,galben,neted,dulce,aromat de parca crescuse la comanda mea pentru a-l folosi in acest sens...Sa stiti,dragile mele,ca nu am gresit deloc,cind mi-am pus in plan ca sa-l umplu anume cu sarmale.Atit de gustoase au fost,atit de aromate,unice la gust ,incit nici nu m-am asteptat la asa rezultat...Oaspetii au apreciat mult atit sarmalele,cit si dovleacul pe care tot atunci l-am mimcat cu smintinica de casa...O bunatate,dragi gospodine...Asadar,sa va scriu cum l-am facut...
Ingrediente ( pentru 5 kg de sarmale) : 2 kg. carne de porc ( carnea să aibă si grăsime), 600 gr morcov, 500 gr ceapă, 2-3 ardei, 200 gr. varză proaspătă trecută prin răzătoarea măruntă, 800 gr. orez, 200 gr. pastă de tomate, 200 gr. ulei de casa, frunze de dafin, boabe de piper mirositor, mix de piper iute, 1 linguriță coreandru măcinat, sare după gust, foi de varză de la 3 căpăţini ( depinde cît de potrivite le ve-ţi gasi).
Pregătim varza. Desprindem frunzele. Pentru aceasta vom avea nevoie de o cratiță în care vom pune apă,sare dupa gust și o vom pune pe foc. Cînd apa începe să fiarbă, cufundăm varza în apă pe 1-2 min. Cînd frunza de deasupra începe să se înmoaie, o înlăturăm de pe varză. iarăși cufundăm varza în apă. La fel procedăm cu toate frunzele. Dacă frunzele nu sunt suficient de moi, le mai opărim citeva secunde. Frunzele opărite le divizăm în părți mai mici sau mai mari.
Orezul îl spălăm în cîteva ape pînă ne asigurăm că este curat, îl punem la fiert 3,4 min și îl încorporăm în legumele şi carnea răcite. Adăugăm condimentele ,verificăm dacă mai necesită sare .
Pregătim umplutura. Carnea o tocăm şi o călim în ulei timp de 3 min. Aparte în ulei călim, la foc mic, ceapa tăiată cubuleţe mărunte, morcovul ,varza trecută prin răzătoare pîna se înmoaie puţin. Adaugăm pasta de tomate și mai călim toate legumele încă 5 min, sărăm după gust.
Modelăm sarmalele. Le fom face mici sau mijlocii, depinde cît de mare este dovleacul.
Pregătim dovleacul. Se scot semințele, se unge cu unt înăuntru, se pun sarmalele. Se toarnă peste sarmale suc de roșii amestecat cu apă clocotită, jumătate la jumătate ( proporțiile nu le pot concretiza , întrucît fiecare dovleac are mărimi diferite). În amestec se pune sare după gust.
Dovleacul se înfășoară în cîteva straturi cu folie de aluminiu și se coace t.de 4 ore.