Dovleac umplut cu sarmale

Dovleac umplut cu sarmale

                                         Dovleac umplut cu sarmale

Era ultimul dovleac care astepta sa-l pregatesc,dovleac frumos crescut in mica mea gradinuta,galben,neted,dulce,aromat de parca crescuse la comanda mea pentru a-l folosi in acest sens...Sa stiti,dragile mele,ca nu am gresit deloc,cind mi-am pus in plan ca sa-l umplu anume cu sarmale.Atit de gustoase au fost,atit de aromate,unice la gust ,incit nici nu m-am asteptat la asa rezultat...Oaspetii au apreciat mult atit sarmalele,cit si dovleacul pe care tot atunci l-am mimcat cu smintinica de casa...O bunatate,dragi gospodine...Asadar,sa va scriu cum l-am facut...

 Ingrediente ( pentru 5 kg de sarmale) : 2 kg. carne de porc ( carnea să aibă si grăsime), 600 gr morcov, 500 gr ceapă, 2-3 ardei, 200 gr. varză proaspătă trecută prin răzătoarea măruntă, 800 gr. orez, 200 gr. pastă de tomate, 200 gr. ulei de casa, frunze de dafin, boabe de piper mirositor, mix de piper iute, 1 linguriță coreandru măcinat, sare după gust, foi de varză de la 3 căpăţini ( depinde cît de potrivite le ve-ţi gasi).

Pregătim varza. Desprindem frunzele. Pentru aceasta vom avea nevoie de o cratiță în care vom pune apă,sare dupa gust și o vom pune pe foc. Cînd apa începe să fiarbă, cufundăm varza în apă pe 1-2 min. Cînd frunza de deasupra începe să se înmoaie, o înlăturăm de pe varză. iarăși cufundăm varza în apă. La fel procedăm cu toate frunzele. Dacă frunzele nu sunt suficient de moi, le mai opărim citeva secunde. Frunzele opărite le divizăm în părți mai mici sau mai mari.



Orezul îl spălăm în cîteva ape pînă ne asigurăm că este curat, îl punem la fiert 3,4 min și îl încorporăm în legumele şi carnea răcite. Adăugăm condimentele ,verificăm dacă mai necesită sare .

Pregătim umplutura. Carnea o tocăm şi o călim în ulei timp de 3 min. Aparte în ulei călim, la foc mic, ceapa tăiată cubuleţe mărunte, morcovul ,varza trecută prin răzătoare pîna se înmoaie puţin. Adaugăm pasta de tomate și mai călim toate legumele încă 5 min, sărăm după gust.



Modelăm sarmalele. Le fom face mici sau mijlocii, depinde cît de mare este dovleacul.

 Pregătim dovleacul. Se scot semințele, se unge cu unt înăuntru, se pun sarmalele. Se toarnă peste sarmale suc de roșii amestecat cu apă clocotită, jumătate la jumătate ( proporțiile nu le pot concretiza , întrucît fiecare dovleac are mărimi diferite).  În amestec se pune sare după gust.

Dovleacul se înfășoară în cîteva straturi cu folie de aluminiu și se coace t.de 4 ore. 






Bunica recomandă


Plăcintă boierească cu carne și brânză de oi
Plăcintă boierească cu carne și brânză de oi

Plăcintă boierească cu carne și brînză de oi... Rețetă moldovenească

Citește
Malai cu dovleac
Malai cu dovleac

Mîncarea buneilor noștri...

Citește
Babă din tăieței în două culori
Babă din tăieței în două culori

Cea mai originală babă din tăieței de casă...

Citește
Plăcinte triunghi cu sfeclă de zahăr
Plăcinte triunghi cu sfeclă de zahăr

Rețetă nouă de plăcinte foioase....

Citește
Tort Negru
Tort Negru

Cel mai îndrăgit tort din copilărie...

Citește
Plăcinte Spirală din aluat pe bază de lapte
Plăcinte Spirală din aluat pe bază de lapte

Plăcinte moi și delicoase la cuptor...

Citește
Sarmale cu varză proaspătă
Sarmale cu varză proaspătă

Sarmale cu varză proaspătă ca la bunica.

Citește
Plăcinte foioase pe apă carbogazificată
Plăcinte foioase pe apă carbogazificată

Plăcinte foioase cu brânză și varză pe bază de apă carbogazificată.

Citește
Zeamă cu tăieței și găină umplută
Zeamă cu tăieței și găină umplută

Zeamă cu găină umplută și ardei umpluți cu măruntaie... Un deliciu de te lingi pe degete...

Citește
Plăcinte din foi Fillo pe bază de apă
Plăcinte din foi Fillo pe bază de apă

Foi Fillo subțiri pe bază de apă... Catifelate și flexibile...

Citește
Găină cu cartofi în sos de smîntână
Găină cu cartofi în sos de smîntână

O mîncare simplă, dar foarte gustoasă...

Citește
Chisăliță din corcodușe
Chisăliță din corcodușe

Chisăliță ca în Moldova...Așa am mîncat la bunica, așa am făcut-o și eu.

Citește