Hulubași
Blogul ,,BUNICA.MD" pentru mine este o carte cu aminturi sau ... ,,altfel spus, o pagină a vieții mele spre care mereu mă îndrept pentru a-mi așterne în scris emoțiile, gîndurile, clipele frumoase pe care le-am petrecut lîngă scumpii, bunii și harnicii mei părinți. Nu e seara ,ca înainte de a mă odihni după o zi de muncă, să nu-mi amintesc de mama, de dragostea ei față de cei 7 copii, de grija, iubirea pe care ne-o dăruia cu generiozitate, chiar dacă mereu o vedeam prea obosită ca să ne-o mai poată oferi. Nu eram bogați, dar nici săraci, căci aveam necesarul, iar cea mai mare bogăție pentru mine era credința în Dumnezeu pe care am văzut-o la parinții mei, familia mare, o mama și un tata harnici, muncitori și gospodari... Pe mama nu o țin minte niciodată sa steie tolănită în pat, doar dacă așezată și atunci cu furca de tors în mână sau cu acul de cusut, cîrligul de croșetat, andrelele de împletit sau...sau...sau... Cît de mult iubea să se joace cu aluatul și facea totul noaptea, cînd noi dormeam, să fie liniște adîncă în casă. Atunci, sărăcuța de ea, rămânea față în față cu pasiunea ei, cu ceea ce ii era draga să facă și nici somnul nu o deranja, iar pe noi, cei 7 boțuri cu ochi ne trezea aroma de nedescris a pâinei fierbinți și rumene... Și chiar din acel aluat mama ne făcea cîte un hulubaș ca să ne bucure, noi savurîndu-i cu lăptic călduț , aromat și sănătos. Hulubașii mei sunt la fel de buni, la fel de deosebiți, căci i-am făcut cu drag pentru scumpii mei copii și nepoței. Rețeta la modul figurativ este a mamei: dragoste, bunătate, generozitate, ospitalitate, iubire și dăruire, iar ingredientele propriu zise puțin diferă, căci astăzi avem de toate în comparație cu ei, chiar daca ne plîngem uneori....
Ingredientele acestui aluat sunt simple, dar am ajuns să-l consider cel mai perfect dintre toate cîte le -am facut pînă acuma. Așadar urmăriți ce am pus în el și cum l-am făcut.
Aluat: 1 kg 275 gr făină calitate superioară, 250 ml.lapte, 250 ml.chefir (2,5% grăsime) ,15 gr.drojdie proaspătă, 150-200 gr.zahăr (depinde cît de dulce mîncați), 4 ouă, 2 plicuri zahăr vanilat, 100 gr.unt topit. Toate ingredientele să fie din timp scoase din frigider.
Mod de preparare: încălzim laptele. În puțin lapte încălzit dizolvăm drojdia, în lapte punem chefirul de t.camerei (am putea încălzi și chefirul, dar puțin de tot). Amestecăm ouăle și le incorporăm în lactatele amestecate, adăugăm zahărul, zahărul vanilat și amestecăm pînă zahărul se dizolvă, punem untul topit și mai apoi făina. Frămîntăm aluatul bine, bine (10-15 min).Laînceput va fi lipicios, dar pînă la urmă, fiind suficient framîntat va fi unul neted și fin. La necesitate puteți adăuga cîteva grame de făină, dar doar puțin presurați. Nu bateți aluatul cu făina, ci frămîntați-l și el se va dezlipi pînă la urmă ușor de pe mâni.
Coca framîntată o ungem cu puțin ulei, o acoperim cu peliculă, punem un prosop gros și lăsăm aluatul să se odihnească la loc călduț pînă volumul aluatului se dublează.
Dupa ce aluatul s-a ridicat, îl mai frămîntăm 5 min., adăugăm stafidele iarăși ușor frămîntăm și îl lăsăm iarăși să se odihnească 30 min.
Împărțim aluatul proporțional în biluțe (mărimea dorită).
Întindem fiecare biluță.
Modelam hulubașii.
Tapetăm tava cu hîrtie de copt, o ungem cu ulei. Punem hulubașii în tavă și îi lăsăm să se odihnească t.de 25-30 min. îi ungem cu ou și îi punem la copt pe 25 -30 min, 180C.
Poftă bună. ❤❤❤