Răcituri de cocoș ca la bunica

Răcituri de cocoș ca la bunica

                              Răcituri de cocoș ca la bunica

Intenția acestei postări este de a vă transmite și de a vă arăta cum se pregătea răcitură de cocoș prin anii ' 70. Capul bucatelor pentru o sărbătoare erau răciturile și chiar de la ele fiecare gospodină începea a găti. Și dacă răciturile erau ,,asezate", sarmalele învîrtite înseamnă că toată ,,treaba" era gata și gospodina se simțea mai liniștită în sensul ,că va reuși să le aranjeze pe celelalte. Chiar dacă în prezent optăm pentru o racitură sau piftie (cum o numesc tinerele gospodine) fără grăsime, ornamentată frumos cu legume și verdeața eu, totuși, vreau să-i dau culoare și viața răciturilor pe care le faceau străbunicile, bunicile și mamele noastre, căci tematica blogului nostru, în special, este mîncarea tradițională, mîncarea pe care o făceau cîndva scumpele noastre mame și bunicuțe. Deaceea eu le-am făcut exact cum le făceau ele, considerîndu-le chiar merituoase de a le pregati întocmai cum le făceau ele. Așadar, să trecem la acțiune..❤

Ingrediente: un cocoș de casă (4,5 kg), apă, 2 cacelii de usturoi, frunze de dafin, boabe de piper aromat, sare după gust.

Mod de preparare: Cocoșul bine îngrijit îl proporționăm după dorință. Eu am înlăturat aripile, șoldurile, labele,etc. Trunchiul cocoșului l-am tăiat în bucăți mai mici. Am mai spălat iarăși bucățile de carne le-am pus în vasul pregătit și am turnat apa rece peste carne ca să steie 3,4 ore pentru a înlătura sîngele rămas dupa tăiere. Aș dori să vă atrag atenția la un detaliu!!! Nu înlăturați de pe bucățile de carne așa zisul gel acumulat, doar dacă cel de deasupra. Spălați ușor și atent carnea fără a arunca tot gelul de pe ea, căci anume gelul acesta, cel mai mult, contribuie la închegarea răciturii.

După ce am îngrijit carnea o punem în ceaun și turnăm peste ea apa rece. Carnea trebuie așezată compact.

Intrebarea va fi, dar cîtă apă punem? Deci: dacă cocoșul este tînar, cu vîrsta de 1 an, atunci apa vom pune atît cît să steie de 1 cm. deasupra cărnii. Dacă cocoșul este mai bătrîn, atunci apa punem cît să steie deasupra chiar  2,3 cm. Adăugăm puțină sare (nu toată sarea cît necesită).

Punem carnea în ceaun (cred că cele mai bune răcituri le obținem dacă le fierbem în ceaun). Focul îl facem potrivit. Nu ne depărtăm pe mult timp de arăgaz, deoarece chiar peste 5 min. vom începe să ridicăm spuma de pe carne. Facem acest lucru încontinuu pînă vedem ca carnea nu mai arunca spuma. Daca carnea a început a fierbe, facem focul mic,mic .Între timp mai revenim și mai curațim suprafața (posibil să se mai adune spuma). Dacă apa e curată, adăugăm frunza de dafin, piperul aromat și cîțiva dintișori întregi de usturoi. Lăsăm răciturile să fiarbă încet, încet (sa mocnească) și nu să clocotească (răcitura fierbe fără capac). În așa mod, răcitura va fi limpede limpede. Întenționat am atașat poza aceasta cu o linie de grăsime arsă pe ceaun. Veți întelege cam cît trebuie să scadă apa, ca răcitura să fie gata și ca bine să se închege. Oprim focul și lăsăm răcitura să se răcorească. După ce răcitura s-a răcorit, scoatem carnea într-un vas uscat. Strivim usturoiul rămas și îl punem în lichid. Mai adăugăm sare după gust și amestecăm bine. Lăsăm sa steie 10-15 min. după care le strecurăm într-un vas printr-un tifon împăturit în 2,3. Dacă doriți ca răcitura să fie cu grasime (cum am dorit eu), atunci stoarceți tifonul, dacă nu, atunci lăsați lichidul să treacă prin tifon și ridicați rapid tifonul de pe vas pînă a trece grăsimea.

Lăsați lichidul să se liniștească 25-30 min. și mai apoi aranjăm răciturile, punînd în farfurii carnea și turnînd peste carne bulionul. Răcitura aranjată o punem la rece să se închege (sa se prinda).


Racitura lăsată cu grăsime pe ea se mănâncă cu mamaligă fierbinte. Poftă mare, căci la noi chiar mare și bună a fost. Așa știu că le făcea mama și bunica și așa le fac și eu.


Bunica recomandă


Frigărui
Frigărui

Frigărui de porc cu marinadă tradițională armenească

Citește
Pilaf de orez
Pilaf de orez

Pilaf Uzbec

Citește
Costițe la grătar
Costițe la grătar

Costițe la grătar cu sos dulce

Citește
Pește la grătar
Pește la grătar

Pește carp foarte suculent umplut la grătar

Citește
Rulica la grătar
Rulica la grătar

Rulica- picior de porc fiert în bere și copt la grătar

Citește