Tort Negru

Tort Negru

                                                                  Tort Negru

Bunicuțele, mamele noastre nu știau pe atunci de zeci de rețete, de zeci de torturi, de multe feluri de bucate, căci mintea le era concentrată la greutațile prin care treceau ca să-și facă o casă, să-și crească ,,puii", să aibă unde își pune capul după o zi obositoare de muncă. Și totuși... nu evitau să-i alinte pe cei dragi cu ceva bunișor, să-i bucure pe nepoței, copilași... Ziua de sîmbătă o așteptam cu nerăbdare, căci știam că mama are sa ne coacă pânică în cuptorul cu lemne și împreună cu pânica punea și acest tort delicios, crocant și aromat... Da,da..., scumpelor, tort negru... așa i se zice și rețeta am căutat-o de mult timp, pînă o dragă Doamnă din satul meu vecin mi-a oferit-o și mie cu generozitate... Bucurie imensă pentru mine, căci evitasem să o iau de la mama poate din simplul motiv că speram, ca mama să ajungă la adînci batrînețe, dar nu a fost sa fie. Așadar, cele mai populare 2 torturi prin anii ' 70 erau TORTUL NEGRU și TORTUL ALB. Urmăriți rețeta pas cu pas a tortului negru, dacă vă este și vouă aproape de inimă și dacă și pe voi vă leagă de copilarie, de casa parintească, de dorul după cei dragi...

Ingrediente: (pentru o jumatate de porție) 7 ouă, 1 pahar de zahăr (paharul de 250 ml.) ,1 pahar miez de nuci, 100 ml.ulei, 0,5 linguriță drojdie uscată (puteți folosi drojdie proaspătă 5 gr.), 0,5 lingură bicarbonat de sodiu (10 gr.bicarbonat de sodiu la cintar), 1 pahar de făină (paharul de 250 ml., ras, nu bătut. La cîntar -140 gr.faina), 2 linguri dulceață din petale de trandafir sau 1 plic de zahar vanilat.

Mod de preparare:Strivim nucile,dar nu tare le faramitam..

Batem ouăle cu zahărul (1 min.), după care adaugăm celelalte ingrediente. Rețeta nu necesită o ordine a ingredientelor, doar că miezul de nuci și dulceața de trandafir se pun după ce le-am amestecat pe toate.




Aș vrea sa accentuiez un mic detaliu !

După ce am amestecat toate ingredientele punem peste aluat 1 lingura de oțet 6%, (dar numai una, căci va avea de suferit culoarea tortului) și amestecăm ușor compoziția astfel,îincît oțetul să pătrundă peste tot. Tapetăm tava cu hîrtie, o ungem ușor cu unt (tava mea cu d.de 16 cm.)

Observati hîrtia! Am ridicat-o puțin mai sus, pentru a evita curgerea aluatului, căci tortulețul negru crește bine și pentru a-l avea înalt și aspectuos am ales o tavă mai mica.

Supraîncălzim din timp cuptorul. Punem tortul la copt pe 45 min.la 180C, apoi programăm la 140C și îl mai lăsăm să se coacă încă 25-30 min.

Dragile mele, fiecare dintre voi trebuie să cunoască potențialul cuptorului, deaceea nu vă țineți strict de temperatura și timpul propus. Peste 40 min. (nu mai repede !!!) ați putea deschide cuptorul să vedeți ce se întîmplă. Sinceră să fiu, eu pe miros simt cum decurge procesul coacerii.

Va doresc,pofta buna si nu ratati ocazia de a va aminti sau de a vedea cit de gospodine erau Doamnele din trecut...❤❤❤



Bunica recomandă