Vărzări cu cireșe amărui

Vărzări cu cireșe amărui

                                                          Vărzăre cu cireșe amărui

Vărzări sau plăcinte, indiferent cum le ve-ți zice sunt placintele cu gust de vara, delicioase, umplute, cu gust de viață a omului - dulce si amar... Nu știu, poate am exagerat metaforic, dar așa le văd eu, așa le vedea mama mea, care le facea pentru ca nu necesitau multă cheltuială, deoarece trebuiau făcute pentru familia noastră numeroasă și care cireșele amărui erau culese de pe copacii din padure, caci reîntorși din Siberia, nu aveau înca proprii pomi fructiferi..

Apă, făină, sare și cireșe amărui, așa le făcea mama, eu azi le-am făcut mai delicate la aluat și mai pufoase, căci, mă rog, vremurile sunt altele și, multumim lui Dumnezeu, avem de toate. De la o rețeta de vărzări am ajuns la istorie, dar nu puteam trece trecutul cu vederea, căci înca mai doare.... Așadar, să trecem la rețeta vărzarilor mele, dragi gospodine..,

Ingrediente: 400 ml.lapte acru (chefir), 1 gălbenuș de ou, 5 gr.drojdie proaspătă, 2 linguri de zahar, 2 lingurițe de sare, 2 linguri de ulei, 4 pahare de făină (paharul de 250 gr.), 1 kg.de cireșe negre amărui.

Ingredientele trebuie sa fie de t.camerei, laptele acru chiar calduț. Amestecăm în puțin lapte drojdia și o turnăm în laptele amestecat și gălbenușul de ou. În făină punem zahărul, sarea și cîte puțin turnăm în ea laptele acru. Dupa ce am amestecat bine totul, adaugăm uleiul și frămîntăm bine, bine aluatul. Aluatul va fi unul lipicios. Presurăm pe masă înca jumatate pahar de faina, punem aluatul în ea și adunăm aluatul pîna coca devine netedă. Lăsam aluatul să se odihnească t.de 30 min.acoperit cu un prosop.

Atît timp cît aluatul se va odihni, pregătim cireșele. Presurăm cireșele cu zahar, le punem în durșlag, durslagul îl asezăm pe un vas și lăsăm să steie pîna aluatul e gata. Înainte de a le folosi ciresele se amestecă cu 2,3 linguri de amidon.

Aluatul îl împarțim în 12 bucați egale și facem biluțe .Biluțele le ungem cu ulei și le lăsăm să se odihnească și ele 20-25 min.

Întindem biluțele și le punem într-o farfurie, în care turnăm puțin ulei. Fiecare turtiță o ungem abundent cu ulei și le punem una peste alta sa se odihnească și ele 20-30 min.

Aici turtița nu o vom întinde obișnuit. Putem să o întindem cu mîna sau chiar cu citorul. Întindem mai mult marginile, mijlocul mai puțin și modelăm vărzarii.






Eu le dau forme diferite, azi așa, mai delicate, pentru ca sunt primele și cu amintiri.

Punem vărzările în tavă și, neaparat, lăsăm vărzării să se odihnească 15-20 min. Înainte de a pune tava în cuptor ungem vărzarii cu ou. T.coacere 25-30 min.180 gr.






Bunica recomandă