Soleanca este o ciorbă foarte delicioasă de origine rusească. Unele izvoare susțin că, originea ei este ucraineană ( secolul 17) și identifică în ea resturile platourilor de aperitive din noaptea unei petreceri. Ceea ce contează este gustul ciorbei. Am analizat minuțios diferite rețete, ale unor bucătari renumiți, rețeta clasică, diferite interpretări ale acestui deliciu. Unii se conduc după rețeta clasică, alții pun carne de vită sau porc, unii pun doar salamuri și carne afumată, cartofi, morcovi, orez. Totuși, am optat pentru o variantă personală și extrem de gustoasă.
Punem apa la fiert cu jumătate de ceapă. Între timp, pregătim legumele, carnea și salamul. Jumătate din ceapa rămasă o tăiem cuburi mici. Castraveții îi tăiem pai, carnea și salamul le tăiem pai. Morcovul îl dăm prin răzătoare.
Punem ceapa cu puțin ulei în tigaie să sa înăbușe. Adăugăm castraveții. Se înăbușă vreo 3-4 minute.
Apoi adăugăm morcovul și lăsăm iarăși vreo 3 min să se înăbușe. Avem grijă ca totul să se înăbușe, nu lăsăm să se prăjească.
Cînd legumele și carnea s-au înăbușit, le punem atent, cu o lingură în apa care deja a început să clocotească. Totul fierbe vreo 15 min, după care adăugăm măslinile. Putem pune măslinile doar în farfurie. Totul trebuie să fiarbă la foc mic încă 10 min. Stoarcem jumătate de lămîie. Gustăm dacă ciorba și-a luat sarea de la castraveți și măsline. Dacă dorim mai punem un pic de sare după gust. Stingem focul și adăugăm verdeața.
Soleanca se servește cu o felie de lămîie și smîntînă.
Poftă bună.