Covrigi puhavi cu mărar

Civrigi puhavi cu mărar

                                           Covrigi puhavi cu mărar

Și dacă colțișorul meu de rai abundă în tot felul de legume, fructe, verdeață, cum să vii în casă fără acea verdeață aromată, care parcă te-ar trage de mână s-o rupi și să gătești ceva din ea? Nu știu cum vouă, dragi gospodine, dar mie îmi place la nebunie verdeața și cu ,,brațul" aș folosi-o în toate bucatele, dat fiind ca e și foarte sănătoasă, foarte benefică pentru organismul nostru. Azi am plănuit să fac acești covrigi pufoși și să pun în ei și mărarul cules din grădină, dar si cu semințe de susan. Așadar...să vă spun și vouă, dragele mele, cum să-i facem ca să fie pufoși, pufoși ,gustoși și aromați !!!

Ingrediente: 200 ml. lapte călduț, 50 ml.apă caldă, 2 ouă, 4 -5 linguri de zahăr, 2 lingurițe rase de sare, 2 lingurițe pline cu drojdie uscată sau 5,7 gr.drojdie proaspătă, 100 gr.unt moale, 3 pahare de făină cernută (paharul de 250 ml.), un mănunchi bun de mărar .Daca covrigii ii facem fara marar,atunci in aluat punem vanilina sau coaja unei portocale ,lamii trecuta prin razatoare.

În apa calduță punem sarea și zahărul, amestecăm . Drojdia o punem în laptele cald, adăugăm ouăle amestecate și turnăm compoziția peste făina amestecată cu 50 gr.unt de t.camerei. Frămîntăm aluatul și îl punem să se odihnească pînă își dublează volumul.

Aluatul odihnit iarăși îl frămîntăm puțin.

Adăugăm în el mărarul tocat mărunt, îl ungem cu ulei, punem o peliculă peste aluat, îl acoperim cu un prosop și îl lăsăm iarăși să se odihnească 25-30 min.

Aluatul odihnit îl împărțim proporțional și facem biluțe.Fiecare biluță o intindem,foaia intinsa o ungem cu untul rămas. Lăsăm foile să se odihnească puțin și începem a modela covrigii.


Covrigii modelați îi punem în tava tapetată cu hîrtie și unsă cu ulei. În tava covrigii îi lăsăm să se odihnească 25-30 min (astfel covrigii își vor păstra forma după coacere și vor fi puhavi ). Îi ungem cu ou ,putem sa ii presuram cu seminte și îi punem la copt timp de 20-25 min la 180C. Se coc foarte repede, deaceea nu vă depărtați pe mult timp de lîngă cuptor.

Covrigii copți îi servim cu lapte cald sau chiar cu chefir rece.

Va asigur, dragi gospodine, că veți rămîne mulțumite de pufoșenia aceasta și, cu siguranță, urmatoarea dată eu voi face 2 porții.




Pofta buna !


Bunica recomandă