Pâine împletită

Pâine împletită

Pâine împletită

Pe cît de simplă, pe atît de originală. Este o rețetă de pâinică simplă, dar deosebită. Poate vă pare că împletitura este foarte complicată, dar vreau să vă spun că e foarte simplă, mai simplă decît împletitura obișnuită în 4, 5 sau 6 fîșii. Este o împletitură pentru gospodinele începătoare care vor să experimenteze cu aluatul. La această împletitură puteți folosi rețeta de pâine preferată. Vă las mai jos ingredientele, modul de praparare a aluatului  și modul de împletire.

Ingrediente: 300 ml lapte, 100 ml apă, 15 gr drojdie proaspătă ( sau 15 gr drojdie uscată- suficientă pentru 800 gr făină), 1 ou, 1 linguriță sare, 1 lingură zahăr, 3 linguri de ulei, 750- 800 gr făină.

Laptele și apa trebuie să fie călduțe pentru ca aluatul să crească destul de rapid. Într-un vas turnăm laptele și apa. Aici adăugăm drojdia și lăsăm amestecul 10 min pentru ca drojdia să se dizolve. Adăugăm aici sarea, zahărul și oul. Amestecăm bine compoziția. Punem făina cîte puțin. S-ar putea să aveți nevoie de 750 gr de făină, dar s-ar putea să o folosiți toată cantitatea. Peste aluat turnăm uleiul. Aluatul nu trebuie să se lipească de mâini. Frămîntăm aluatul vreo 5 min, după care îl punem la loc cald învelit cu un prosop timp de 1 oră sau 1 oră 30 min. 

Peste 1 oră divizăm aluatul în 4 bile egale.

Din două bile modelăm două pîini ovale, pe care le vom lasă să crească pe masa presurată cu făină. Din  celelalte două bile vom face împletitura. 

Mod de împletire. Vom întinde bila cu citorul în formă pătrată. Cu ajutorul unui cuțit vom tăia foaia fîșii.  Vom începe împletitura cu primul rînd, apoi cu al doilea. La fel procedăm cu toate rîndurile. Marginile le vom tăia cu un cuțit. În continuare vedeți împletitura în imaginile de mai jos.








Întoarcem foaia împletită. Punem pâinea puțin crescută pe foaie. Cu un cuțit tăiem marginile rămase. 



Punem pâinea modelată pe tava tapetată cu unt sau unsă cu ulei. La fel procedăm și cu a doua pâine. Lăsăm pâinile să crească 30 min, după care le ungem cu gălbeuș de ou. 


Le dăm în cuptorul supraîncălzit la 180C timp de 30- 35 min pînă se rumenesc frumos ( depinde de fiecare cuptor în parte). 





Bunica recomandă