Plăcinte Regale

Plăcinte Regale

Plăcinte Regale

Regale, căci sunt făcute din foi fine, catifelate şi cu o modelare mai specială, unică şi mai deosebită decît celelalte plăcinte pe care le-am făcut pînă acuma. Am îndrăgit aceste foi, deoarece sunt extraordinare şi atunci, cînd le modelăm, avem impresia că ţinem în mână o pînză de mătase şi nu o foaie din aluat. Plăcintele sunt făcute după o reţetă nouă, reţetă ce-mi aparţine, autoarea modelării fiind tot eu. Intenţia iniţială a fost de a le face sub formă de ruladă, dar rezultatul nu era cel dorit, deaceea am căutat chiar la moment să le dau forma potrivită denumirii.V-aş fi foarte recunoscătoare, dragi gospodine, care deţineţi bloguri şi grupe culinare să ţineţi cont, că aceasta este munca noastră, o muncă enormă, care necesită timp, efort, sănătate, nopţi nedormite şi să nu vă atribuiţi reţetele noastre cu tot cu fotografie, punîndu-le pe blogurile Dv-stră culinare şi pe YouTube. Vă rog mult, inspiraţi-vă din cele aproape 500 de reţete, gătiţi după ele, căci chiar merită, dar nu vi le atribuiţi şi nu încălcaţi dreptul de autor al blogului oficial Bunica.md. Noi le zicem un mare ,, MULŢUMESC" scumpelor noastre gospodine, dragilor noştri vizitatori pentru aprecierea şi respectul pe care îl aveţi faţă de noi şi munca noastră şi vă aşteptăm cu drag pe blogul nostru culinar pentru a acumula cît mai multe reţete noi de bucate,idei noi în bucătărie şi vă asigurăm că reţetele de pe blogul nostru vă vor fi utile în bucătărie, pentru a-i alinta pe cei dragi. Nu uitaţi să vă abonaţi la blogul culinar Bunica.md pentru a afla noutăţile noaste în bucătărie, căci ele sunt încă foarte multe. Vă iubim, dragile noastre gospodine, şi vă aşteptăm în vizită pe blogul nostru culinar Bunica.md. Deci, haideţi să pregătim împreună aceste plăcinte delicioase.

Ingrediente-aluat: 250 ml.apă,50 ml.smîntînă,2 linguri de ulei(linguri de masă),1 linguriţă de sare(5 gr.),1 linguriţă de zahăr (5 gr.),1 linguriţă drojdie uscată (5gr.) sau 10-15 gr.drojdie activă,550-580 gr.făină(depinde de umeditatea făinii),3 linguri de amidon de cartofi sau porumb+3 linguri de făină p/u a presura foile înainte de a le întinde,150 gr.unt topit p/u a unge foile înainte de a pune umplutura.

Umplutură:700 gr.brînză proaspătă de vaci,1 lingură de zahăr, 1 ou(puteţi folosi 2 ouă, dacă brînza e mai uscată)+1 albuş (gălbenuşul îl vom folosi p/u a unge plăcintele), un praf de sare (pe vîrf de linguriţă), 100 gr.stafide, 5 gr.zahăr vanilat (1 linguriţă).Putem folosi orice umplutură.


Mod de preparare-aluat: Punem făina într-un vas adînc,adăugăm sarea,zahărul.În apa de t.camerei punem smîntîna, drojdia,uleiul si bine amestecăm.Lăsăm lichidul să stee timp de 5-10 min.,după care iarăsi amestecăm bine,bine compoziţia.Turnăm amestecul cîte puţin în făină, frămîntînd aluatul. Aluatul îl frămîntăm timp de 5 min. pînă coca devine netedă. Lăsăm coca de aluat să se odihnească 10 min.

Eu am împărţit coca de aluat în 3 părţi. Dv-stră o puteţi împărţi în 4-5 părţi, dacă nu puteţi lucra cu foile mari, respectiv plăcintuţele vor fi mai mici. Plăcintele mele s-au primit mari. Din cele trei bucăţi de aluat am făcut 3 bile, pe care le-am lăsat să se odihnească, acoperite cu un prosop,20 min.

Întindem fiecare bilă de mărimea unei farfurii mari(d.28 cm.). Lucrăm pe masa presurată cu făină (nu cu ulei). După ce am terminat de intins foile, le presurăm abundent cu amestecul din amidon (3 linguri de amidon+3 linguri de făină) şi le suprapunem pe toate pentru a le întinde bine. Dacă aţi împărţit aluatul în 4 părţi suprapuneţi cîte 2 foi. Atenţie!!! Foile trebuie presurate bine cu amidon p/u ca să nu se lipeasca una de alta, iar după ce le-aţi dezlipit , operativ, cu o perie moale sau un prosop de bucătărie molcuţ ,înlăturaţi tot amidonul de pe foi, în caz contrar riscăm să avem plăcinte aspre după coacere şi foi uscate.




Pînă modelăm prima plăcintă, avem grijă ca celelalte foi să fie acoperite cu o bucată de pînză sau un prosop. Modelăm plăcintele. Înainte de a pune umplutura stropim bine foaia cu unt topit.




Lăsăm plăcintele în tavă să se odihnească timp de 15 min.,după care le ungem cu gălbenuş de ou+1linguriţă de apă.Le presurăm cu mac sau cu alte seminţe.


Cuptorul îl înfierbîntăm din timp.Coacem plăcintele timp de 35 min.(dacă le facem mari)180C, dacă plăcintele le facem mai mici vor sta la cuptor 25-30 min.180C. Plăcintele gata coapte le ungem cu unt şi le acoperim cu un prosop pe 20 min. după care le putem servi.

Poftă bună!






Bunica recomandă