Preanici
Cui îi plac aceste turtițe? Deseori îi cumpăram din comerț și îi mîncam cu un pahar cu lapte. Acum i-am făcut în condiții de casă și sunt la fel de gustoși. Deobicei aluatul se face pe bază de miere, dar deseori gospodinele îl fac pe bază de zahăr. Se pot adăuga diferite mirodenii ca scorțișoara și nucușoara, se pot adăuga diferite nuci sau gemuri. Indiferent care sunt ingredientele, aceste turtițe sunt foarte delicioase. Urmăriți în continuare ingredientele și modul de preparare.
Ingrediente: 100 ml apă, 250 gr zahăr, 1 ou, 470 gr făină, 60 gr unt, 0,5 liguriță bicarbonat de sodiu, mirodenii la alegere: scorțișoară, nucușoară.
Primul pas pe care-l vom face, este să punem zahărul într-un ceaunel. Îl lăsăm să se topească pînă la o culoare cafenie întunecată. Amestecăm periodic pentru a evita cocolașele de zahăr. Se dă focul la minim și adăugăm apa clocotită. Amestecăm încontinuu. Dacă ne-a mai rămas niște cocolașe, trecem amestecul prin sită.
Punem într-un vas amestecul din zahăr. Aștepătăm puțin să se răcească, după care adăugăm aici untul topit, oul și mirodeniile pe vîrf de cuțit.
Punem aici un pahar de făină. Amestecăm.
Făina rămasă o amestecăm cu bicarbonatul de sodiu.
Adăugăm treptat făina, amestecînd încontinuu. Cînd aluatul a început să se întărească, îl punem pe masă și modelăm coca de aluat.
Divizăm coca de aluat în 18-20 bile mici egale pe care le vom pune pe o tavă tapetată cu hîrtie.
Punem tava în cuptorul supraîncălzit la 180C timp de 20 min ( S-ar putea și mai mult. Verificăm turtițele cu o scobitoare.).
Batem un albuș cu 50 gr zahăr pînă la o spumă ca la bezele. Cu o perie ungem suprafața fiecărei turtițe. Lăsăm 15 min turtițele să se usuce.