Tort cu blat din albușuri și cremă de smîntînă
Albușurile de la ouăle rămase de la ouăle pe care le-am folosit pentru alte bucate le-am trasformat în acest tort delicios cu blaturi ușoare și puhave ca zăpada. Fine, fine la atingere și nemaipomenit de gustoase aceste blaturi au întrecut așteptările mele! Urmăriți cum l-am făcut, dragile mele!
Ingrediente -blat : 275 gr.albus. Dacă nu aveți cîntar, atunci 1 pahar de 250 ml.plin., miezul de la 15 nuci, 90 gr.făină, 2 linguri (nu tare pline) amidon de cartofi, 200 gr.zahăr, 1 plic zahăr vanilat.
Crema: 600 gr.smîntînă grasă de casă sau cu cel mai ridicat % de grăsime din comerț, 1 plic zahăr vanilat, 150-200 gr.zahăr pudră.
Mod de preparare-blat: batem albușurile de ou cu cele 200 gr.zahăr și zahărul vanilat pînă obținem o bezea solidă și lucitoare. Cîte puțin adăugăm făina amestecată din timp cu amidonul și cu spatula, încet o incorporăm în albușurile bătute. Amestecăm ușor pînî vedem că compoziția noastră este bine omogenizată. Avem grijă să nu avem cocolașe în amestec.
Împărțim bezeaua în 3 părți egale. O parte o punem într-un vas curat, iar în cele 2 părți punem miezul de nuci. În bezeaua din alt vas adăugăm 1 lingură (nu plină) de cacao. Zic nu plină, deoarece cacao îngroașă puțin compoziția și blatul nu va fi atît de pufos. Cînd punem cacaoa în bezea, neaparat o cernem.
Tapetam tava cu d.18 cm cu hîrtie de copt, o ungem cu unt, presurăm puțină făină, punem în ea bezeaua cu nuci și o punem la copt pe 25 min. Cuptorul îl supraîncălzim din timp, programăm arăgazul la 180C. Coacem blatul 15 min la 180C, mai apoi micșorăm focul pînă la 160C și îl mai coacem încă 10 min. Mai apoi faceți testul scobitoarei. Blatul alb la culoare îl împarțim în 2 părți egale. Cel cu cacao îl coacem aparte și nu îl mai împărțim.
Așadar, am obținut pentru tortul nostru 2 blaturi albe cu nuci și unul cu cacao. Ansamblăm tortul, dar înainte de ansamblare însiropăm blaturile în special cel cu cacao. Pentru însiropare putem folosi un amestec din: 200 ml.apă , 100 gr.zahăr, sucul de la o jumătate de lamîie pe care le fierbem, le răcim.
Dupa ce am ansamblat tortul, îl lăsăm pe masă 1 oră (în sezon rece), dupa care îl punem în frigider pe o noapte sau o zi. E de dorit ca înainte de a fi servit, să-l scoatem din timp din frigider.
Poftă bună! Sunt sigura că acest tortuleț de casă va fi preferatul D-voastră la cît de delicios este !