Tort Lapte de pasăre Bunica.md

Tort Lapte de pasăre Bunica.md

Lapte de pasăre

 Un răsfăț pentru papilele gustative.... Vă prezint un tort deosebit de delicios și fin pe care l-am îndrăgit din prima. Este Lapte de pasăre într-o altă variantă cu note de ciocolată și muss cu nuanțe de vanilie și unt. La prima vedere pare complicat din cauza etapelor mici, dar foarte importante, dar în realitate ingredientele sunt accesibile tuturor gospodinelor, iar modul de preparare este foarte usor. Ingredientele de bază sunt făina, untul, cacao și ouăle. Crema exterioară poate fi înlocuită cu ciocolată topită pe baie de aburi cu care putem decora tortul. Folosim un pandispan cu cacao pe care l-am postat pe blogul nostru puțin mai înainte. Vă asigur, veți fi surprinși de gustul demențial și fin al acestui tort. Urmăriți în continuare ingredientele și etapele de preparare.

Ingrediente blat: 5 ouă, 150 gr zahăr, 110 gr făină, 40 gr praf de cacao.

Vom avea nevoie de un vas în care vom pune ouăle împreună cu zahărul. Niciodată nu adaug zahăr treptat, nu adaug nici sare. Bat ouăle reci, nicidecum de temperatura camerei. Din experiența mea, ouăle de temperatura nu fac spumă. Mixăm compoziția la viteză mare 10 minute. Atunci vom fi siguri ca ouăle sunt bătute bine.


Cernem aici praful de cacao. Deja nu vom folosi mixerul, dar telul. Vom amesteca cu telul amestecul de jos în sus. Vom observa în amestec niște puncte mici de cacao, dar cu timpul ele vor dispărea.Presurăm  cu sita făina cernută în 3 ( chiar 4 reprize) reprize și amestecăm de sus în jos cu telul.
Aluatul îl punem într-o tavă tapetată cu hîrtie mai sus de înălțimea tavei (18 cm, se poate si de 20 cm, dar nu va fi atît de înalt). Scuturăm ușor tava. Punem tava în cuptorul supraîncălzit la 180C timp de 25- 30 min.

Depinde foarte mult de cuptor. Verificăm pandișpanul cu o scobitoare. După ce pandispanul este gata, lăsăm ușa cuptorului puțin deschisă. După ce pandispanul s-a răcit, îl învelim în peliculă alimentară și îl punem în frigider ( în așa fel devine mai umed) sau îl putem folosi după ce s-a răcit complet.

Ingrediente cremă: 20 gr gelatină, 75 ml apă fiartă rece, 5 ouă, 150 gr zahăr, 100 gr unt de temperatura camerei ( 82%), 100ml lapte, 25 gr făină, 1 plic zahăr vanilat.

Pregătim crema. Separăm galbenușurile de albușuri. Punem gălbenușurile într-un vas. Adăugăm aici jumătate din zahăr, zahărul vanilat, făina și laptele. Amestecăm bine cu mixerul. Punem compoziția la fiert la foc mic, amestecînd încontinuu. Cînd compoziția s-a îngroșat, punem pe suprafață o peliculă și lăsăm să se răcească. Dacă compoziția va avea cîteva cocolașe, să nu ne îngrijorăm, după răcire vom bate bine și cocolașele vor dispărea.


Batem cu mixerul compoziția din gălbenușuri. Adăugăm treptat untul. batem bine cu mixerul.

Punem gelatina cu cele 75 ml apă pe baia de aburi. O amestecăm treptat. Procesul poate dura pina la 15 min, pînă se va dizolva drojdia. Cînd gelatina s-a dizolvat, stingem focul, dar nu o luam de pe vas ca să nu se întărească.

Batem albușurile în alt vas cu cealaltă jumătate din zahăr (10 min- pînă la o spumă densă).  Bătînd la o viteză maximă, adăugăm treptat jelatina. Tot aici incorporăm și crema din gălbenușuri. Mixăm bine crema. 

Tăiem vîrful blatului pentru ca suprafața să fie netedă. Tăiem blatul în 3 părți egale. Împărțim crema în două cantități egale. Însiropăm blaturile cu puțin suc sau apă+miere ( nu le însiropăm din abundență). Vom ansambla tortul într-un cerc pentru torturi sau chiar în tava în care am copt blatul de tort. Pereții îi vom tapeta cu hîrtie de copt. Punem primul blat, apoi jumătate din cremă, apoi iarăți un blat și cealaltă jumătate din cremă. Ultimul strat va fi doar blatul. Punem tortul ansamblat la rece pe 8-10 ore.Putem acoperi tortul cu ganache de ciocolată, dar îl putem acoperi doar cu glazură de ciocolată  și nivelată pe suprafața tortului. Alegerea vă aparține.

Ingrediente glazură: 80 gr ciocolată , 50 gr unt. Vom topi ambele ingrediente pe baie de aburi amestecînd încontinuu. Lăsăm glazura să se răcească pînă la temperatura camerei, apoi putem acoperi suprafața tortului.

Mai jos voi scrie și etapele pentru crema de nivelare.

Ingrediente Ganache de ciocolată: 

Frișcă 33-35 %- 200 gr, ciocolată neagră - 130 gr, unt- 30 gr, 150 gr zahăr pudră.

Ciocolata și untul se topesc pe baie de aburi. Se lasă să se răcească pînă la temperatura camerei. Frișca și zahărul pudră se bat pînă la spumă, se adaugă treptat amestecul din ciocolată și se amestecă compoziția cu o spatulă. Amestecăm crema pînă la o cremă densă. Acoperim tortul cu această cremă. Dacă tortul este greu de îl nivelat, încălziți spatula pentru nivelare sau cuțitul sub jet de apă fierbinte. În așa fel crema va fi ușor de nivelat și suprafața nu va avea bule de aer. 

Acestea sunt toate etapele și secretele mele pe care le dezvălui cu mare plăcere pentru voi, dragi gospodine. Tortul lapte de pasăre este gata. Îl putem decora după dorință.

Bunica recomandă