Salata Caesar

Salata Caesar

                                                                    Salata Caesar

Deși e de origine italiană și are numele împăratului Gaius Iulius Caesar, denumirea salatei nu vine de la acest împărat roman. Denumirea acestei salate vine de la celebrul bucătar italian Caesar Cardini care a emigrat în Statele Unite după Primul Război Mondial. În ciuda faptului că deținea o casă în San Diego, familia Cardini a deschis un restaurant în Tijuana, Mexic. Conform relatărilor fiicei lui Caesar, pe data de 4 iulie 1924, bucătarul Caesar nu a primit proviziile pe care le aștepta. Pentru că avea mulți clienți în restaurant și voia să profite de prezența lor, Caesar Cardini a făcut o salată cu ingredientele rămase.

Sosul acestei salate se face din ou crud, însă dacă dorim, putem înlocui oul cu muștarul sau maioneza. Eu de fiecare dată cînd vreau să prepar această salată cumpăr sosul din comerț, gata preparat. Totuși, rețeta sosului am s-o scriu în detalii. Menționez că nu este întocmai rețeta originală, deoarece nu putem avea în comerț toate ingredientele rețetei originale, dar m-am staruit să nu mă abat prea tare de la rețetă. Am adăugat cîteva ingrediente care se combină perfect cu ingredientele de bază. Din ingredientele de mai jos am preparat 4 porții frumos aranjate în farfurii.

Ingrediente: 1 căpățină de salată Iceberg  sau frunze de salată romană ( o puteți înlocui cu frunze de salată accesibile din comerț), 300 gr piept de pui,  200 gr de cașcaval Parmezan ( îl puteți procura gata răzuit), 4 ouă, 200 gr roșii cherry, 200 gr pesmeți ( facuți în condiții de casă).


Ingrediente sos: 150 gr ulei de măsline rafinat, sucul din jumătate de lămîie, 0,25 linguriță de sare, 2 căței de usturoi, 1  gălbenuș de ou ( îl putem înlocui cu 2 linguri de maioneza sau muștar), 2 linguri de oțet de vin.

Mod de preparare sos: dacă dorim să folosim în sos gălbenușul, mai întîi trebuie să prelucrăm oul. Îl spălăm bine cu bicarbonat de sodiu și îl punem pe 1 minută într-un bol cu apă clocotită. După această procedură, putem separa albușul de gălbenuș. Gălbenușul îl putem înlocui cu maioneza sau muștarul. Punem în bolul unui blender gălbenușul și celelalte ingrediente enumerate mai sus. Totul se dă prin blender 1-2 min. Sosul este gata. Așa cum am menționat mai sus, eu am procurat sosul din comerț gata preparat.

Pregătim ingredientele. Pieptul de pui îl tăiem bucăți, îl sărăm, îl pipărăm și îl punem pe tigaia încinsă cu puțin ulei la rumenit. Se rumenește, amestecînd din cînd în cînd. Se lasă la răcit și se taie felii. Ouăle le punem la fiert. Se taie în patru părți. Roșiile se taie în patru părți. Frunzele de salată le spălăm, le uscăm cu un prosop și le rupem cu mânile. 


Aranjăm pe o farfurie frunzele de salată, stropim frunzele cu sos și presurăm cașcavalul. Punem deasupra pesmeții, apoi iarăși frunze. Iarăși stropim cu sos , punem felii de piept de pui . Aranjam frumos cîte 4 părți de ou, roșiile cherry, presurăm cașcaval. Ordinea ingredientelor nu este strictă. Salata este gata. Poftă bună.



Bunica recomandă