Cighiri

Cighiri

                                                                  Cighiri

Demult mă gîndeam să adaug în colecția mea de reșete și aceste bunătăți, căci ce fel de masă la moldoveni fără cighiri de purcel? Mulți nu le preferă, dar eu zic că daca maruntaiele de porc le gătim corect, atunci cighirile sunt chiar un deliciu mîncat cu mămăliguță si brânză de oi...Metoda mea de a le pregăti este una simplă, dar gustoasa...așa ca la bunica, așa ca la mama.

Ingrediente: 3 kg.de măruntaie (ficatul, inima, plămînii), prapurul (barizul îi mai zicem noi țărănește), 500 gr.ceapa, 200 gr.usturoi, 3,4 ouă, piper iute măcinat, piper aromat cîteva boabe, 3,4 frunze de dafin, sare după gust.

Mod de preparare: spălăm bine măruntaiele. Punem apă într-un vas la fiert. De cînd apa a început a fierbe, punem măruntaiele și ridicăm spuma. Totul trebuie să fiarbă la foc mic pentru a evita ieșirea spumei din vas (măruntaiele arunca multă spumă spre deosebire de carne). Ne asigurăm că am terminat cu spuma și adăugăm frunza de dafin, piperul aromat, sarea după gust și lăsăm să fiarbă pînă totul este gata. Cu 15 min. înainte de a închide arăgazul, punem 4,5 dințisori de usturoi.

Strivim usturoiul pregătit.

Ceapa tăiată marunt o calim ușor în ulei pe tigaie.

Măruntaiele fierte le trecem prin mașina de tocat carne. Adăugăm ouăle, ceapa călită, usturoiul strivit, piperul măcinat, sarea dupa gust și amestecăm bine compoziția.

Pregătim praporul, tăindu-l în bucăți mici atît cît să putem înfășura  amestecul.

Modelam cighirile.

Cighirile modelate le punem la copt în tava tapetata cu hîrtie pînă se rumenesc frumos.
Poftă bună !


Bunica recomandă