Cighiri

Cighiri

                                                                  Cighiri

Demult mă gîndeam să adaug în colecția mea de reșete și aceste bunătăți, căci ce fel de masă la moldoveni fără cighiri de purcel? Mulți nu le preferă, dar eu zic că daca maruntaiele de porc le gătim corect, atunci cighirile sunt chiar un deliciu mîncat cu mămăliguță si brânză de oi...Metoda mea de a le pregăti este una simplă, dar gustoasa...așa ca la bunica, așa ca la mama.

Ingrediente: 3 kg.de măruntaie (ficatul, inima, plămînii), prapurul (barizul îi mai zicem noi țărănește), 500 gr.ceapa, 200 gr.usturoi, 3,4 ouă, piper iute măcinat, piper aromat cîteva boabe, 3,4 frunze de dafin, sare după gust.

Mod de preparare: spălăm bine măruntaiele. Punem apă într-un vas la fiert. De cînd apa a început a fierbe, punem măruntaiele și ridicăm spuma. Totul trebuie să fiarbă la foc mic pentru a evita ieșirea spumei din vas (măruntaiele arunca multă spumă spre deosebire de carne). Ne asigurăm că am terminat cu spuma și adăugăm frunza de dafin, piperul aromat, sarea după gust și lăsăm să fiarbă pînă totul este gata. Cu 15 min. înainte de a închide arăgazul, punem 4,5 dințisori de usturoi.

Strivim usturoiul pregătit.

Ceapa tăiată marunt o calim ușor în ulei pe tigaie.

Măruntaiele fierte le trecem prin mașina de tocat carne. Adăugăm ouăle, ceapa călită, usturoiul strivit, piperul măcinat, sarea dupa gust și amestecăm bine compoziția.

Pregătim praporul, tăindu-l în bucăți mici atît cît să putem înfășura  amestecul.

Modelam cighirile.

Cighirile modelate le punem la copt în tava tapetata cu hîrtie pînă se rumenesc frumos.
Poftă bună !


Bunica recomandă


Buturugă din costițe umplute cu clătite
Buturugă din costițe umplute cu clătite

O rețetă originală de costițe de porc... Minunate pentru o masă de sarbătoare.

Citește
Shaorma de casă cu pui
Shaorma de casă cu pui

Ideală pentru un prînz sau pentru întîlnirile cu oaspeții la tine acasă.

Citește
Friptură de porc cu cartofi la ceaun
Friptură de porc cu cartofi la ceaun

Pe cît de simplu, pe atît de gustos. Rapid și fără mult efort.

Citește
Cighiri
Cighiri

Cighiri din măruntaie de porc...

Citește
Coastițe de porc la cuptor
Coastițe de porc la cuptor

Cele mai suculente costițe de porc la cuptor...

Citește
Gambe de găină în aluat
Gambe de găină în aluat

Gambe de găină coapte în cuptor... Delicioase și aromate...

Citește
Coaste de porc la grătar
Coaste de porc la grătar

O metodă minunată de preparare a costițelor de porc... Carnea se dezlipește singură de pe coaste...

Citește
Bătute puhave din piept de pui
Bătute puhave din piept de pui

Bătute ca ma bunica... Pufoase și foarte moi...

Citește
Găină cu tagliatelle de casă
Găină cu tagliatelle de casă

Rețetă simplă pe placul tuturor...

Citește
Piftie din cap de porc
Piftie din cap de porc

O metodă ingenioasă de a folosi capul de porc la prepararea unor bucate delicioase.

Citește
Tobă din cap de porc și ficat de porc
Tobă din cap de porc și ficat de porc

O altă intrebuințare a cărnii dintr-un cap de porc...

Citește
Pate  din cap de porc și carne de vițel
Pate din cap de porc și carne de vițel

Un deliciu pentru iarna care vine...

Citește