Ciulama din rață

Ciulama din rață

 Ciulama din rață

Ciulamaua din carne de rață sau de pui este o mîncare tradițională moldovenească specifică nordului Moldovei. Se deosebește de sosurile obișnuite prin faptul că se adaugă un ingredient sănătos și benefic organismului nostru, făina de porumb. Se pregătește simplu, fără mare efort, ținînd cont doar de pașii pe care trebuie să-i respectăm pentru a obține o compoziție omogenă, fără cocolașe. Este mîncarea pe care o făcea mama mea soacră și pe care am învățat-o și eu a o găti. Este de dorit ca carnea să fie de casă, grăsuță. Nu uităm, desigur, să folosim și legumele care îi oferă un gust delicat și aromat. Urmăriți ingredientele și pașii după care m-am ghidat.

Ingrediente: jumătate de rață, 1-2 morcovi, 2,5 litri de apă, 1-2 cepe, 4 linguri de făină de porumb, 6 linguri făină de grâu, sare și piper după gust, 200 gr smîntînă ( 20-25 %), 2 frunză de dafin, piper boabe aromat, 1 ardei gras și 1 roșie la dorință.

Mai întîi pregătim carnea de rață. O punem în apă rece pe cîteva ore. Punem apa la fiert. Cînd apa începe să fiarbă, cufundăm carnea. În așa fel, zeama nu va face multă spumă. Ridicăm spuma. Fierbem carnea la foc mic pentru ca zeama să fie limpede. Punem în zeamă morcovii tăiați rondele și cepele întregi pentru a-și păstra mirosul ( celelalte legume). Cînd carnea va fi gata, stingem focul, scoatem ceapa și carnea din zeamă. 

Luăm 300 ml zeamă. Lăsăm să se răcească. Adăugăm cîte puțin făina de grîu și făina de porumb, amestecăm cu un tel, adăugăm smântîna și iarăși amestecăm.
 În compoziția obținută adăugăm cîte puțin zeama rămasă.Punem amestecul în ceaunel și îl punem la foc mic. Punem carnea și frunza de dafin. Lăsăm ciulamaua să fiarbă încet. Nu ne îndepartăm de la arăgaz, amestecăm pînă ciulamaua va începe a fierbe. Eu prefer să adaug la urmă și niște verdeață. Ciuamaua cu carne de rață este gata. O putem servi cu mămăligă, neapărat murături. Poftă bună.


Bunica recomandă