Ciulama din rață

Ciulama din rață

 Ciulama din rață

Ciulamaua din carne de rață sau de pui este o mîncare tradițională moldovenească specifică nordului Moldovei. Se deosebește de sosurile obișnuite prin faptul că se adaugă un ingredient sănătos și benefic organismului nostru, făina de porumb. Se pregătește simplu, fără mare efort, ținînd cont doar de pașii pe care trebuie să-i respectăm pentru a obține o compoziție omogenă, fără cocolașe. Este mîncarea pe care o făcea mama mea soacră și pe care am învățat-o și eu a o găti. Este de dorit ca carnea să fie de casă, grăsuță. Nu uităm, desigur, să folosim și legumele care îi oferă un gust delicat și aromat. Urmăriți ingredientele și pașii după care m-am ghidat.

Ingrediente: jumătate de rață, 1-2 morcovi, 2,5 litri de apă, 1-2 cepe, 4 linguri de făină de porumb, 6 linguri făină de grâu, sare și piper după gust, 200 gr smîntînă ( 20-25 %), 2 frunză de dafin, piper boabe aromat, 1 ardei gras și 1 roșie la dorință.

Mai întîi pregătim carnea de rață. O punem în apă rece pe cîteva ore. Punem apa la fiert. Cînd apa începe să fiarbă, cufundăm carnea. În așa fel, zeama nu va face multă spumă. Ridicăm spuma. Fierbem carnea la foc mic pentru ca zeama să fie limpede. Punem în zeamă morcovii tăiați rondele și cepele întregi pentru a-și păstra mirosul ( celelalte legume). Cînd carnea va fi gata, stingem focul, scoatem ceapa și carnea din zeamă. 

Luăm 300 ml zeamă. Lăsăm să se răcească. Adăugăm cîte puțin făina de grîu și făina de porumb, amestecăm cu un tel, adăugăm smântîna și iarăși amestecăm.




 În compoziția obținută adăugăm cîte puțin zeama rămasă.Punem amestecul în ceaunel și îl punem la foc mic. Punem carnea și frunza de dafin. Lăsăm ciulamaua să fiarbă încet. Nu ne îndepartăm de la arăgaz, amestecăm pînă ciulamaua va începe a fierbe. Eu prefer să adaug la urmă și niște verdeață. Ciuamaua cu carne de rață este gata. O putem servi cu mămăligă, neapărat murături. Poftă bună.






Bunica recomandă


Buturugă din costițe umplute cu clătite
Buturugă din costițe umplute cu clătite

O rețetă originală de costițe de porc... Minunate pentru o masă de sarbătoare.

Citește
Shaorma de casă cu pui
Shaorma de casă cu pui

Ideală pentru un prînz sau pentru întîlnirile cu oaspeții la tine acasă.

Citește
Friptură de porc cu cartofi la ceaun
Friptură de porc cu cartofi la ceaun

Pe cît de simplu, pe atît de gustos. Rapid și fără mult efort.

Citește
Coastițe de porc la cuptor
Coastițe de porc la cuptor

Cele mai suculente costițe de porc la cuptor...

Citește
Gambe de găină în aluat
Gambe de găină în aluat

Gambe de găină coapte în cuptor... Delicioase și aromate...

Citește
Coaste de porc la grătar
Coaste de porc la grătar

O metodă minunată de preparare a costițelor de porc... Carnea se dezlipește singură de pe coaste...

Citește
Bătute puhave din piept de pui
Bătute puhave din piept de pui

Bătute ca ma bunica... Pufoase și foarte moi...

Citește
Găină cu tagliatelle de casă
Găină cu tagliatelle de casă

Rețetă simplă pe placul tuturor...

Citește
Piftie din cap de porc
Piftie din cap de porc

O metodă ingenioasă de a folosi capul de porc la prepararea unor bucate delicioase.

Citește
Tobă din cap de porc și ficat de porc
Tobă din cap de porc și ficat de porc

O altă intrebuințare a cărnii dintr-un cap de porc...

Citește
Pate  din cap de porc și carne de vițel
Pate din cap de porc și carne de vițel

Un deliciu pentru iarna care vine...

Citește
Pelimeni din aluat pe bază de zer
Pelimeni din aluat pe bază de zer

Citește