Găină umplută la cuptor

Găină umplută la cuptor

Găină umplută la cuptor

 Vă prezint o rețetă de găină umplută la cuptor ce nu necesită să fie marinată și are un mod de preparare ușor. Pielea iese crocantă, acrișoară- dulcie, iar carnea este suculentă și moale. Umplutura este extrem de delicioasă, iar combinația de gutui, ciuperci și cașcaval este fenomenală. La sfîrșit o stropim cu un sos dulce-acrișor de portocală și găina este gata, o putem servi pe masa de sarbătoare. Nu vă imaginați ce bunătate!!! 

Ingrediente: 1 găină (1,5- 2 kg), sare, piper, 1 ceapă mare tăiată roți, 3 linguri maioneză.

Ingrediente umplutură: 150 gr tăieței de casă ( Făcuți dintr-un ou sau din comerț), 1 ceapă medie, 60 gr ciuperci proaspete ( sau marinate, aproximativ 5 ciuperci), 1 ou, 80 gr cașcaval ( la dorință), jumătate de gutui sau măr, sare și piper după gust.

Ingrediente sos: 1 lingură miere, sucul de la jumătate de portocală sau 3 linguri suc de lămîie. Amestecăm.

Pregătim găina. Îngrijim bine găina. Cu ajutorul unui cuțit facem o tăietură cu tot cu oase de la piept în jos. Înlăturăm doar coșul  pieptului. Celelalte oase nu le înlăturăm. Condimentăm găina cu sare și piper. Pregătim umplutura. Facem tăiețeii dintr-un ou ( vedeți rețete de tăieței pe blogul nostru). Puteți folosi și tăieței din comerț pe care îi vom fierbe 3-4 minute. Mărunțim ceapa și ciupercile. Punem în tigaia încinsă cu ulei mai întîi ceapa, apoi ciupercile. Le călim la foc mediu cîteva minute. Într-un vas amestecăm  ceapa și ciupercile călite, tăiețeii, oul, cașcavalul trecut prin răzătoare, gutuiul tăiat cubulețe mici, sarea și piperul. 


Cu un ac și ață coasem pieptul de sus în jos, lăsînd doar o gaură pe unde vom pune umplutura. Umplem găina cu amestecul pregătit. Coasem găina pînă la sfîrșit. O ungem cu cele 3 linguri de maioneză.


Legăm gambele și aripile împreună cu pieptul ca în imagine. Punem găina pe o tavă tapetată cu hîrtie, pe roți de ceapă. 

Dăm găina în cuptorul supraîncălzit la 200C pentru 1 oră ( depinde de cuptor). Peste 1 oră o ungem cu sosul de miere și o mai lăsăm încă 10-15 min să se rumenescă. Verificați periodic dacă suprafața e coaptă, întrucît capacitatea cuptorului la fiecare este diferită. 

După ce scoatem găina din cuptor, o putem stropi cu sosul eliminat și o putem servi pe pat de legume sau fructe. 

Poftă bună.Bunica recomandă