Pelimeni din aluat pe bază de zer
Ingrediente: 1 pahar 250 gr zer, 1 gălbenuș de ou, 1 ou întreg, 3,5- 4,5 pahare făină ( 1 pahar-250 gr).
Ingrediente umplutură: 300 gr tocatură de găină sau de porc+ 1 ceapă mare trecută prin răzătoare+ piper și sare după gust. Amestecăm bine ingredientele.
Turnăm într-un vas zerul de temperatura camerei. Adăugăm gălbenușul de ou și oul bătute. Presurăm treptat făina amestecînd încontinuu. Este posibil ca să avem nevoie de 3,5 pahare făină sau chiar mai mult. Totul depinde de mărimea ouălor și de umiditatea făinii. Frămîntăm un aluat vîrtos. Coca de aluat o lăsăm acoperită cu un prosop se se odihnească timp de 20 min, după care putem modela pelimenele. Împărțim aluatul în două părți. Fiecare parte o întindem cu citorul pe masa fără făină. Dacă dorim putem lucra cu aluatul pe masa presurată cu puțină făină.
Cu ajutorul unui pahar dăm forma pelimenilor. La mijloc punem umplurtura. Lipim cu degetele fiecare pelimeni.
Punem sare după gust doar în apa în care vom fierbe pelimenele. Se fierb 10-15 min. Se servesc cu unt și smîntînă. Poftă bună.