Ruladă Maina

Ruladă Maina

                                                                                    Maina

 Maina este o ruladă evreiască ce are umplutură de tăieței sau orez, carne ( de vită sau vițel, eu am folosit carne de pui), ceapă, ou și condimente. Aluatul trebuie să fie subțire și moale. Se face des la nunțile din nordul Moldovei. Doar la nunți am mîncat așa deliciu, deaceea am hotărît să mă împart din secretele acestei rulade delicioase. Desigur, aceasta este doar o interpretare mai ușoară pentru gospodinele ce nu au prea mult timp în bucătărie. Dacă nu aveam prea mult timp, putem înlocui aluatul făcut în condiții de casă , cu unul din comerț pe bază de drojdie. Putem folosi orice tip de carne dorim, cu sau fără ficat sau măruntaie. Iată ingredientele pentru două rulade și modul de preparare.

Ingrediente: 300 gr tocatură de pui sau vită, 200- 250 gr ficat de găină, 2 ouă pentru umplutura din carne, 1 ceapă mare, sare după gust , piper, tăieței ( din două ouă, vedeți rețeta la tăieței pe blogul nostru).

Mai întîi pregătim ficatul. După ce l-am spălat, l-am lăsat în apă să iasă sîngele, apoi la fiert pînă ficatul este gata. Ficatul fiert l-am dat prin blender și l-am pus în vasul în care voi amesteca toată umplutura.

Tocatura de pui o punem în tigaie să se înăbușe. Peste cîteva minute adăugăm ceapa tăiată mărunt. Lăsăm carnea să se călească pînă este gata. Pentru un aspect mai frumos, am dat carnea prin blender. 

Amestecăm ficatul cu carnea deja înăbușită. Adăugăm sarea, piperul și ouăle. Amestecăm compoziția.

Facem tăiețeii. 

Îi fierbem doar 2-3 minute, apoi îi strecurăm și adăugăm citeva linguri de ulei să nu să se lipească.


După ce am pregătit umplutura, facem aluatul, dar putem folosi unul din comerț.

Ingrediente aluat: 300 lapte călduț, 500 gr făină, 15 gr drojdie, 1 linguriță de sare.

Punem drojdia în lapte și o lăsăm 15 min să se descompună, după care amestecăm toate îngredientele pînă obținem o cocă de aluat moale. dacă aluatul se va lipi de mînă, vom mai adăuga făină. Coca de aluat se va odihni 15 min acoperită cu un prosop.

Divizăm coca în 4 bile. Le lăsăm 20 min să se odihnească acoperite cu un prosop.

Peste 20 min, întindem fiecare bilă cu citorul de mărimea unei farfurii. Fiecare foaie o ungem bine cu ulei și o suprapunem peste celelealte. Întoarcem foile și începem cu prima foaie să lucrăm.

Întindem cu mîna pe masa unsă cu ulei doar două foi.  Vom folosi două foi pentru o ruladă. Foaia nu trebuie să fie foarte subțire. Punem o foaie peste alta, punem doar jumătate din tăieței și jumătate din carne. Rulăm rulada și o punem într-o tavă tapetată cu hîrtie. La fel procedăm și cu a doua ruladă. 

Ungem ruladele cu gălbenuș de ou și la dorinșă le presurăm cu susan. Le lăsăm în tavă să se odihnească 15 min.

Le dăm în cuptorul supraîncălzit la 180C, pentru 40- 45 min, pînă se rumenesc frumos. După ce le scoatem din cuptor, le acoperim cu un prosop pentru 20 min. 

Rulada se taie caldă. Poftă bună.