Somn la cuptor marinat în sos de roșii

Somn la cuptor marinat în sos de roșii

Somn la cuptor

Pe lîngă faptul că este foarte delicioasă și aromată, această mîncare este foarte sănătoasă, întrucît este pregătită în cuptor. Este vorba despre somn, o specie de pește răpitor cu puține oase. Îl putem pregăti  fiert, prăjit sau copt. Eu am pregătit 2 pești. Am preferat să-i pregătesc cît mai sănătos, să-i marinez în sos de roșii și lămâie ,dar să-i servesc cu un sos picant din smântână și muștar. Nu vă imaginați ce deliciu!!! 

Ingrediente: 1- 2 somni ( 2,5 kg), 200 gr sos de roșii, sucul de 0,5 lămâie, amestec de piper, sare după gust, 1 roșie, cîteva felii de lămîie.

Ingrediente sos de smântână: 200 gr smântână, 1 lingură rasă sos de muștar, 2 gălbenușuri fierte, 3 linguri suc de lămâie, sare după gust. Amestecăm ingredientele.


Primul pas pe care îl vom face, este să curățim bine peștii de pelicula transparentă. După cum știm, acest tip de pește nu are solzi. Presurăm suprafața cu multă sare și lăsăm sarea așa 20 minute, după care turnăm apă fierbinte de aproximativ 80C, dar nu clocotită. Cu un cuțit curățim bine peștii de pelicula lucioasă. Curățim peștii de intestine. Îi spălăm bine. Facem tăieturi cu cuțitul pe verticală.

Punem peștii într-un vas. Pregătim marinada. În sosul de roșii punem sarea, piperul, sucul de lămâie. Ungem bine peștii cu marinada pregătită și îi lăsăm așa 1-2 ore.

Peste două ore punem peștii pe o tavă tapetată cu hîrtie. Punem în tăieturi cîte o felie de roșii și lămâie. Îi coacem la 180C timp de 1 oră- 1oră 20 min.

După ce peștii sunt gata îi punem pe un platou alături de niște verdețuri sau legume. Neapărat îi servim cu sosul de smântână și muștar. Poftă bună!!!


Bunica recomandă