Sos de pui și smîntînă

Sos de pui și smîntînă

                                                             Sos de pui și smîntînă

Eu l-am numit sos, pentru cineva pare a fi ciorbă de pui cu smîntînă. Pentru mine e un deliciu. Este mîncarea preferată din copilărie, cînd mama făcea o mămăligă și nu aveam răbdare să înting cu ea în sos. Acest fel de mîncare se prepară ca o ciorbă doar că la sfîrșit se adaugă sosul de smîntînă. Este foarte fin și delicat. L-am făcut dintr-un pui mic, dar puteți folosi și carne de găină sau chiar carne de iepure. Îl putem servi cu mămăligă, cereale, cartofi sau îl putem servi de sine stătător. Se poate mînca ca pe o ciorbă. Iată îngredientele și modul de preparare.

Ingrediente: un pui sau jumătate de găină, 2,5- 3 litri de apă, un morcov mijlociu, 1 ceapă medie, sare după gust, 1 frunză de dafin.

Carnea se spală și se lasă în apă rece timp de 1 oră. 

Punem apa la fiert. Cînd începe apa să fiarbă, adăugăm carnea. Lăsăm să fiarbă la foc mic. Între timp avem grijă să înlăturăm toată spuma ce sa acumulat pe suprafață. După ce am acumulat toată spuma, adugăm ceapa deja decojită și morcovul tăiat rondele. Punem sarea și frunza de dafin. Lăsăm totul să fiarbă pînă carnea e gata.

Între timp pregătim sosul. Pentru sos vom avea nevoie de 200 gr smîntînă+ 200 gr apă rece+ 4 linguri făină. Amestecăm cu un tel toate îngredientele.

Cînd carnea deja a fiert, turnăm sosul din smîntînă, iar cu cealaltă mînă cu un tel amestecăm rapid să nu apară cocolașe. Lăsăm să fiarbă sosul aproximativ 10 min, după care stingem focul.

Poftă bună.
Bunica recomandă