Ardei umpluți cu varză

Ardei umpluți cu varză

                                                                 Ardei umpluți cu varză

Deseori fac acești ardei vara, cînd legumele sunt de sezon, iar varza este fragedă. Unele gospodine pun verdeață, ceapă și alte condimente. Eu îi pregătesc așa cum îi pregătea mama. Simplu și foarte gustos. Țin minte cum mama îi pregătea și eu, fiind copilă, așteptam cu nerăbdare momentul cînd aveau să fie gata. Se murează în cîteva zile. Depinde de temperatura încăperii.

Ingrediente: 1 kg ardei, jumătate de varză mare, un morcov mare, sare după gust, verdeață la dorință,ulei.

Pregătim legumele. Varza o tăiem ca pentru salată. Morcovul îl dăm prin răzătoare. Ardeii îi curățim de cotoare și semințe. Îi trecem cîteva minute prin apa clocotită,mai apoi prin apa rece.

Călim 2-3 minute varza cu morcovul pe tigaie cu 100 ml ulei. Punem sarea.

Cînd varza este gata,lasam sa se raceasca bine si umplem cu ea ardeii.

Îi aranjăm într-un vas adînc, dar îi putem pune într-un container. Turnăm ulei deasupra.(200-250 ml.) Uleiul nu permite ca sa apară mucegai deasupra ardeilor. Neapărat punem o greutate peste ei, după care îi putem acoperi cu capac. Îi lăsăm la temperatura camerei. Peste 2-3 zile verificăm dacă nu a început fermentarea. Cu o lingură turnăm uleiul și zeama ( ce s-a scurs din ardei) peste ardeii ce stau la suprafață. 

Peste 3,4 zile varza și ardeii ar putea fi deja murați. Dacă nu s-au murat, îi lăsăm la temperatura camerei. Dacă deja s-au murat, îi punem în frigider.