Ardei umpluți cu varză

Ardei umpluți cu varză

                                                                 Ardei umpluți cu varză

Deseori fac acești ardei vara, cînd legumele sunt de sezon, ardeii grosuti,iar varza este fragedă. Unele gospodine pun verdeață, ceapă și alte condimente. Eu îi pregătesc așa ,cum îi pregătea mama. Simplu și foarte gustos. Țin minte cum mama îi pregătea și eu, fiind copilă, așteptam cu nerăbdare momentul, cînd aveau să fie gata. Se murează în cîteva zile. Depinde de temperatura încăperii.Dragi gospodine,ardeii murati cu varza iubesc atentia si grija noastra atit timp cit fermenteaza,deaceea pe parcursul procesului de fermentare mereu ii verificam..Asadar,sa va scriu reteta si modul de preparare...

Ingrediente: 1 kg ardei, jumătate de varză mare, 1,2 morcovi mari, sare(neaparat pentru muraturi,caci dorim ca ardeii sa fie si usor crocanti) după gust,ulei (cel mai binevenit este uleiul de casa)

Pregătim legumele. Varza o tăiem ca pentru salată sau o trecem prin razatoarea speciala.Morcovul îl dăm prin răzătoare. Ardeii îi curățim de cotoare și semințe. Îi trecem cîteva minute prin apa clocotită,mai apoi prin apa rece.

Călim 2-3 minute varza cu morcovul pe tigaie cu 100 ml ulei. Punem sarea dupa gust.

Cînd varza este gata,lasam sa se raceasca bine si umplem cu ea ardeii.

Îi aranjăm într-un vas adînc, dar îi putem pune într-un container. Turnăm ulei deasupra atit,vit aproape sa-i acoperim cu el.(200-250 ml.) Uleiul nu permite ca sa apară mucegai deasupra ardeilor. Neapărat punem o greutate peste ei, după care îi putem acoperi cu frunza de vita de vie,mai apoi cu un capac. Îi lăsăm la temperatura camerei. Periodic verificăm dacă nu a început fermentarea. Cu o lingură turnăm uleiul și zeama ( ce s-a scurs din ardei) peste ardeii ce stau la suprafață(facem aceasta procedura chiar de 2,3 ori pe zi)

Peste 3,4 zile varza și ardeii ar putea fi deja murați. Dacă nu s-au murat, îi lăsăm la temperatura camerei. Dacă deja s-au murat, îi punem în frigider.Ardeii murati ii servim cu cartofi,fasole,carne sau chiar cu mamaliguta...asa...cum ii mincam inainte vreme la mama acasa..


Bunica recomandă