Arpacaș cu gulaș de vițel

Arpacaș cu gulaș de vițel

                                                             Arpacaș cu gulaș de vițel

Tema postării nu este carnea de vițel în sine, ci arpacașul, deoarece noi, gospodinele, evităm mereu să-l gătim, motivînd că greu fierbe și este total lipsit de gust. Vreau să vă asigur, dragele mele, că nu este întocmai așa... Bogat în fibre, proteine, acizi grași-Omega 3 și Omega 6, vitamine și minerale, arpacașul aduce organismuli nostru multe, multe beneficii. Dintre toate cerealele cunoscute arpacașul din orz decorticat are cel mai mic indice glicemic, fiind o alegere potrivita pentru diabetici și nu numai. Multe se poate de povestit despre arpacaș, el avînd o istorie interesanta, veche... Cert este că ar trebui, cel puțin de 3,4 ori de-l folosit în meniul nostru de bucate, or noi suntem ceea ce mîncăm... Așadar, am să vă descriu cum am gătit acest fel de mîncare delicioasă și sănătoasă... Și, vă asigur, că dacă îl gătim corect arpacașul e gata foarte repede.

Ingrediente:300 gr.de arpacas,300 gr.carne de vitel,2,3 morcovi,3 cepe,1 lingura  pasta de tomate,3,4 rosii carnoase,condimente la preferinta,sare dupa gust.


Spălăm arpacașul în cîteva ape și îl punem să steie în apă t.de 4 ore (îl puteți pune chiar de cu seara, dacă îl pregatiți dimineața). Între timp pregătim carnea de vițel, pe care o spălăm bine și o tăiem bucați mici. Pregătim legumele. Morcovul și ceapa le tăiem rondele.

În ceaunul curat, uscat punem carnea de vițel (fara ulei) și la foc mic lăsăm să fiarbă, pînă se evaporă toată apa acumulată. Cînd apa s-a evaporat toată, adaugăm 50 ml.ulei și lăsăm încet să se prajească pînă se rumenește frumos. 

Adaugăm legumele, pasta de tomate. După ce ușor s-a schimbat culoarea adaugăm puțină apă fierbinte, condimentăm, sărăm, punem capacul și lăsăm să fiarbă, la foc mic, pînă e gata.


Pregatim arpacasul: îl scoatem din apa în care a stat cîteva ore, îl clătim și îl punem la fiert ,turnind peste el apa clocotită. Proporția apei-arpacaș este de 1/2 (1 parte de arpacaș și 2 de apă, luînd în considerare faptul că el deja s-a umflat în apă). Totul fierbe la foc mic sub capac. Cînd arpacașul este gata sărăm dupa gust. Daca, totusi, arpacașul necesită puțina apă pînă a fi gata, mai adaugați puțină, dar clocotită.

Arpacașul îl servim imediat, fierbinte alături de gulașul din carne de vițel. O bunatate,dragi gospodine !!! Vă asigur de gustul impecabil al acestui deliciu și sper să vă placă rețeta mea !!!

Pofta buuunăăă!!!


Bunica recomandă