Brânză proaspătă de vaci la cuptor

Brînză proaspătă de vaci la cuptor

                                                                 Brânză proaspătă de vaci la cuptor

Ador brânza de vaci, deaceea niciodată nu-mi lipsește din casă. Chiar dacă nu locuiesc în sat și nu am vacuță, prefer să fac brânza singură, în condiții de casă ,procurînd laptele de la gospodinele de la sat. Cea mai bună metodă, după parerea mea, este,,scoacerea" brânzei în cuptor. Așa am învațat de la mama mea, văzînd cum pune borcanele sau vasul cu chișleag în cuptor, dupa ce scotea pîinea. Și...ca rezultat avea brânza toata felii....o bunatate, dragi gospodine, care poți să o manînci și fără smîntână...

Așadar, sa vă descriu procesul pas cu pas...

Avem nevoie de 6 litri de lapte prins, adică de chișleag pe care îl vom pune în ceaun sau alt vas care am putea să-l punem în cuptor.

Un detaliu important: cînd punem chișleagul în ceaun, ne stăruim să-l turnăm atent, fără a-l amesteca. Laptele prins bine trebuie să cadă în vas, să nu curgă, deaceea aplecăm puțin ceaunul spre noi. Cuptorul îl supraîncălzim din timp.

Atît timp cît ceaunul e în cuptor, nu amestecăm chișleagul, ci cu o lingură de lemn îl rotim ușor în ceaun. Verificăm dacă chișleagul s-a încălzit.

Cînd chișleagul se ridică la suprafața, scoatem vasul din cuptor. Chișleagul trebuie să fie cald spre firbinte, dar să nu fiarba sau sa ne frigem atunci,cînd verificăm temperatura lui.

Din timp pregătim un vas adînc și așternem în el o bucată de tifon pusă în două. Turnăm chișleagul, dar foarte atent ca să nu se fărîme prea tare bucațile de brânza ridicate la suprafață.

Adunăm tifonul și îl aninăm de ceva ca să se scurga zerul.

Daca doriți ca brânza sa fie mai molcuță, nu lasați prea tare ca să se scurgă.

Acesta este rezultatul..!!!Brânza proaspătă de vaci toata feliuța. Așa mi-am dorit-o și așa am obținut-o!


Poftă bună și succese, dragi gospodine!!!


Bunica recomandă