Cașcaval de casă

Cașcaval de casă

                                                                  Cașcaval de casă

O bunatate,dragi gospodine..!!! Încercați și nu ve-ți regreta...Din ingredientele date ve-ți avea o bucată mare de cașcaval delicios și aromat...Familia mea, fani înrăiți ai cașcavalului, au rămas plăcut surprinși, cînd le-am spus că-i făcut în condiții de casă...

Ingrediente: 1 kg.brînzî proaspătă de vaci de casa,dar...puteti folosi si lactate din comert,eu am folosit si brinza din comert cu grasimea 5%) 1 litru de lapte, 1 ou, 50 gr.unt,1-2 lingurițe de sare (depinde cit de sarat mincati), 1 lingurița rasă bicarbonat de sodiu.

Punem laptele într-o cratița care nu lipește la fiert.

Brînza o farîmițăm cît mai mărunt cu mîna.

Cînd laptele a început a fierbe adaugăm în cratiță brînza. Amestecăm cu o lingură de lemn încet. Avem grijă ca amestecul să nu se lipească de fundul cratitei. Lăsăm amestecul să fiarbă 15-20 min. pîna observăm că laptele se subțiază și brînza pusa se adună în biluțe mici care la atingere cu lingura se întind ca elasticul. Daca brinza e grasa sar putea sa nu avem zer,acest lucru sa nu va deranjeze.

Luam o bucata de tifon,o punem pe un vas adinc si turnam amestecul .Daca tifonul este rar puneti-l in doua  sau chiar in 3 parti.Ridicam tifonul si stoarcem brinza.

ATENTIE :Alegem ce fel de cascaval dorim.Daca dorim ca sa avem cascaval mai virtos inseamna ca stoarcem brinza bine ,daca nu...lasam brinza mai molcuta.

Brinza stoarsa o punem in vasul in care a fiert.Batem in ea un ou,punem untul,sarea,bicarbonatul  si,respectiv,semintele sau verdeata taiata marunt, dava doriti.

Amestecam rapid toate ingredientele si punem vasul la foc mediu.Amestecam incontinuu pina compozitia se omogenizeaza si se incepe a topi.Continuam sa amestecam si sa topim brinza pina ce obtinem o coca frumoasa ,neteda,la consistenta ca elasticul.

Cascavalul reusit se va desprinde usor de pe vas.Calitatea cascavalului depinde totalmente de calitatea brinzei.Am topit brinza aproxsimativ 15 min,dar ..daca doriti cascavalul sa fie tare virtos puteti topi 20 min..Daca brinza de casa este grasa,cascavalul se va primi gras si la feliere veti avea nevoie de o lama mai asutita ca de obicei..Dar,cred eu,ca aceasta nu e o problema.Important este gustul si calitatea.Adica stim ce punem,cum punem si ce mincam noi si copiii nostri..

Rasturnam cascavalul pe un platou si cu mina il adunam ca pe o coca de aluat.

Cind inca e caldut punem coca de cascaval intr-un vas ca sa-i dam forma dorita.Nu ungem vasul cu nimic,caci usor se dezlipeste.

Punem vasul pe citeva ore la rece pentru ca cascavalul sa se intareasca.Dupa ce s-a intarit l-am pus pe un platou si l-am mai lasat pe noapte sa stee in  frigider. A doua zi cascavalul era bine inchegat si usor se taia in felii.Pot sa va spun,dragi gospodine,ca neaparat il voi mai face.


Pofta buna...!!!


Bunica recomandă