Castraveți murați

Castraveți murați

                                                                Castraveți murați

Sunt multe metode de a pregati castravetii pentru iarna,dar cea mai buna, consider eu,este metoda castravetilor murati .O metoda sanatoasa,fara adaosuri,fara otet,fara aspirina(desi se practica si acuma),metoda folosita de mamele noastre,bunicile noastre.Acesti castraveti sunt tari dupa ce se mureaza,gustosi, sanatosi,aromati si fara pic de frica le putem da si copiilor sa manince.

Ingrediente: 5 kg.de castraveti(folosim doar castraveti pentru murat,eu folosesc castraveţi ,,Rodnicioc"),sare pentru muraturi,nu iodata,apa si mirodenii.

Mai jos voi scrie si cantitatile exacte.

Spalam in citeva ape castravetii.Alegem castraveti de marime medie,nu mari!Cu cutitul inlaturam codita si virful (eu zic nasucul)castravetelui.Facem aceasta procedura pentru a ajuta castravetelui sa absoarba mai usor apa sarata.

Pregatim mirodeniile:stiblute de marar,usturoi,frunze de coacaza,visin,telina si patrunjel.

Punem in borcanele bine ingrijite cite putin din toate mirodeniile.

Aranjam castravetii in borcane.Repetam cu mirodeniile printre rinduri si deasupra castravetilor.

Si iata am ajuns la cel mai important moment!!!

Luam un borcan de 1 litru si il umplem cu apa rece, curata.Punem in borcan 100 gr.sare (la cintar )si amestecam pina se dizolva sarea.Dacă castraveţii sunt mici puneţi 90 gr.sare.Lăsăm sa se limpezeasca apa,o turnam peste castraveti,punem capac de plastic si ii lasam sa se mureze timp de 3 zile,pina isi schimba culoarea.A patra zi trecem la acţiune.Nu vă miraţi de cantitatea de sare,căci după toate etapele prin care trec,castraveţii iau atît,cît e necesar pentru a fi la gust perfecţi(verificat).

Dupa ce castravetii s-au murat 3 zile,varsam apa din borcane si sub getul cu apa fierbinte spalam bine,bine castravetii (castravetii nu ii scoatem din borcan).

Punem intr-o cratita apa curata.O fierbem si o turnam peste castraveti(sare nu mai punem in apa).Punem capacile de plastic,acoperim borcanele cu ceva gros si lasam sa stee 30 min.

Dupa 30 min.turnam apa inapoi in cratita,iarasi o fierbem si o turnam a 2-ua oara peste castraveti.(Dacă apa vă pare că e prea sărată diluaţi-o cu puţină apă rece înainte de a o pune a doua oară la foc).Punem capacile sterilizate,inchidem ermetic.Borcanele inchise le intoarcem cu capacile in jos,le acoperim cu 2,3 plapume groase si le lasam pina a 2-a zi.Dupa ce borcanele s-au racit imediat le ducem la loc rece.Posibil ca apa din borcan sa fie putin tulbure,dupa ce borcanele se racesc...Nu va deranjati,capacele nu vor sari...verificat.Ceea ce trebuie sa facem e doar sa-i pastram la loc racoros(eu ii pun in beci).Bunica recomandă