Condimente făcute în condiții de casă

Condimente făcute în condiții de casă

                                               Condimente făcute în condiții de casă

 Fiecare gospodină are în bucătăria sa un dulăpior sau o lădiță unde păstrează toate condimentele. Fără ele mîncarea nu ar mai fi o plăcere, ci o necesitate. De fapt, și bunicile noaste aveau o cămară unde păstrau toate mirodeniile: pătrunjel, mărar, busuioc, rozmarin, cimbru. Aceste condimente transformă o reteță bună într-una delicioasă. În comerț se vînd și condimente făcute pe bază de legume uscate sau deshidratate+ amestec de piper și alte mirodenii. Este adevărat, multi vor spune că o mîncare trebuie să conțină legume proaspete sau înghețate, dar acest mix de condimente, adăugat la sfîrșit, îi oferă o notă spectaculoasă bucatelor. Și așa cum congelatorul este deja plin cu legume proaspete, am hotărît, din abundența de legume pe care ni le-a dăruit toamna cu generozitate, să prepar condimente naturale făcute chiar la mine în bucătărie. 

Vreau să menționez ,că putem folosi orice legumă ce o avem din abundență și orice verdeață. Nu vă scriu cantitatea, întrucît nu este o regulă stabilă. Iată ce legume eu am folosit: roșii, ardei, morcov, petrunjel. Putem folosi și ceapă, usturoi, ardei iute. Din verdețuri ( plante)  putem adăuga cimbru, mărar, busuioc.

Am spălat bine legumele. Morcovii și roșiile i-am tăiat roți subțiri. Ardeiul, la fel l-am tăiat mărunt. Verdeața am lăsat-o așa cum este ea.


Am pus legumele pe o tavă tapetată cu hîrtie și am pus pe ea legumele tăiate. Punem cuptorul la 60C pe 3,4 ore pînă legumele și verdeața ( dacă nu este uscată) se vor usca. În așa fel legumele își vor păstra proprietățile benefice. 


După ce legumele și verdeața s-au uscat, le dăm prin blender.



Putem adăuga aici oregano fărîmițar, sare, mix de piper, turmenic. Dar le putem păstra și separat. În așa fel, putem condimenta orice fel de mîncare, pilaf, cartofi, carne, supe, borșuri, sosuri și alte bucate.







Bunica recomandă