Garofițe umplute la cuptor

Garofițe umplute la cuptor

Vinete-garofiţe umplute la cuptor

Dacă sunteţi amatori de vinete, dacă v-aţi săturat de ghiveci cu vinete, dacă nu mai ştiţi cum să le gătiţi, atunci vedeţi cum le-am pregătit eu. Ideea a fost una spontană, gîndindu-mă că aceste vinete ar îmfrumuseţa o masă de sărbătoare în plină toamnă, cînd ne mai putem bucura de diferite legume de sezon şi cînd chiar sunt binevenite pe masa noastră în fiecare zi. Urmăriţi reţeta mea.

Ingrediente: 4,5 vinete mici, 200 gr.tocătură de porc sau pui,1 ou, 2 cepe mari, 2 roşii,1 ardei gras,1 morcov, 2 dinţişori de usturoi,100 ml.ulei, sare după gust.

Mod de prepărare-umplutură: Călim uşor pe tigaie în ulei o ceapă, miezul de la vinete timp de 2,3 min. (preventiv îl ţinem în apă cu sare 20 min. şi îl tocăm sau îl fărămiţăm), adăugăm tocătura, sărăm şi lăsăm iarăşi 2-3 min. totul să se prăjească în ulei pe tigaie. După ce amestecul s-a răcit adăugăm oul, usturoiul şi amestecăm compoziţia. Umplutura este gata.Pregătim vinetele: Cu un cuţit subţire de bucătărie tăiem vinetele sub formă de zigzag în jumătate. Scoatem miezul, lăsînd pe pereţii legumelor puţin din el. Punem vinetele tăiate şi golite de miez într-o cratiţă cu apă rece şi puţină sare să stee timp de 30 min. Clătim vinetele în cîteva ape şi le întoarcem cu faţa în jos pe un prosop să se scurgă bine din ele apa acumulată.

Tocăniţa din legume: În ulei uşor(doar 2,3 min.) călim o ceapă, ardeiul, morcovul, roşiile şi sărăm după gust. Spre final mai stoarcem în legume o jumătate de lămâie.Umplem vinetele cu tocătura pregătită. Le aranjăm în pozitie verticală în ceaunel.

Pe fiecare vînătă aranjăm frumos tocăniţa, iar cu ceea ce rămîne umplem golurile dintre vinete. Turnăm 200 ml. apă în ceaunel.

Vinetele umplute le dăm în cuptorul de la aragaz pe 25-30 min.,180 C, cuptorul infierbîntat din timp. Poftă bună!

Cît de delicioase şi aspectuoase sunt vinetele-garofiţe, vă las să spuneţi Dv-stră, dragi gospodine!!!


Bunica recomandă