Harbuji ( pepene verde) murați la butoi

Harbuji ( pepene verde) murați la butoi

                                                         Harbuji murați la butoi


Ingrediente:  10 harbuji mici, stible de mărar, crenguțe de coacăză, frunze de hrean, frunze de viță de vie, crenguțe de vișin,de coacaza, frunze de vișin, vreo 15 căcelii de usturoi,patrunjel (optional).Pentru a avea harbuji murati cu miez sanatos,nu alegeti harbujii prea copti(rascopti le mai zicem).Ii batem cu palma si sunetul trebuie sa fie unul curat si nu,,infundat,greoi".

Ingrediente saramură: la 1 căldare de 10 litri ( nu plină) se pun 500 gr sare pentru muraturi,500 gr zahăr. Amestecăm bine pînă se dizolvă sarea și zahărul. Lăsăm apa să se limpezească.

Spălăm bine harbujii. Vom avea nevoie de un butoi ( 60 litri). La fundul butoiului punem stible de mărar, patrunjel, crengițe de vișin, frunze de hrean, căței de usturoi. Punem harbujii în butoi cit mai compact(in gaurelele ramase puteti pune mere verzi de vara),printre ei punem mirodenii. La ultimul rînd de harbuji punem citeva frunze de viță de vie. Dupa ce harbujii se mureaza,cei de deasupra ar putea fi putin mai acri luînd acreala de la frunzele de viță de vie, dar restul vor fi dulci si aromati. Pun frunzele ,deoarece ele nu vor permite ca  moarea  să prindă mucegai.

Turnăm saramura în butoi.Intoarcem butoiul pe o parte si pe cealalta usor aplecindu-l. Punem deasupra o greutate,peste gura butoiului o peliculă și strîngem capacul bine. Peste 3-4 zile vom verifica butoiul iarasi putin il,,scuturam". Dacă va fi nevoie de încă puțină saramură, o putem adăuga. După această procedură, sucim capacul bine și lăsăm butoiul timp de 1 lună. Peste 1 lună putem verifica, dacă harbujii s-au murat. În așa mod pregatindu-i si pastrindu-i, putem mînca harbuji murați toată iarna.Intr-un beci racoros,harbujii se pastreaza minunat pina primavara.
Pofta buna..!


Bunica recomandă