Mazăre cu carne și legume înăbușite

Mazăre cu carne și legume înăbușite

Mazăre cu carne și legume înăbușite

Pregătită corect, mazărea este foarte benefică pentru organismul nostru şi chiar merită să o includem în meniul zilei. Multe gospodine de frică că mazărea fierbe greu şi pînă la urmă o simt crudă, cînd o mănîncă, evită să o gătească. Eu ,însă,o pregătesc în aşa mod, ca atunci, cînd avem nevoie de un prînz rapid ea fierbe timp de 50-60 min. Şi îmi reuşeşte, avînd în farfurie mazărea moale, fină la consistenţă şi gust. Aşadar,urmăriţi reţeta .

Ingrediente: 500 gr.mazăre uscată, 300-400 gr.carne de porc (să aibă şi puţină grăsime pe ea), 3 cepe mari, 3 morcovi mari, 4-5 roşii mari, piper iute măcinat, coriandru măcinat, piper boabe aromat, 2 frunze de dafin,sare.

Mod de preparare: Alegem mazărea,o spălăm în 2,3 ape şi o punem la înmuiat pe noapte în apă rece. A doua zi, dimineaţa, aruncăm apa în care a stat şi turnăm peste mazăre altă apă. Lăsăm mazărea să stea în apa proaspat turnată încă 3 ore, după care o aruncăm iarăşi, turnăm din nou alta şi o punem la fiert.

Poate vă întrebaţi, de ce schimbăm de 3 ori apa? Bine, dacă Dv-stră sau familia Dv-stră o tolereaza uşor, atunci puteţi să nu o faceţi. Eu, totuşi, neapărat o schimb şi fără grijă o pun pe masă copiilor mici, inclusiv şi celor cu probleme gastrointestinale, astfel evitînd balonările, căci mazăre trebuie să consumăm cunoscîndu-i proprietăţile.

După procedura descrisă mai sus, punem mazărea la fiert, foc mic, cu capac, capacul puţin ridicat. Sare nu punem din start,căci sarea împietreşte boboasele. Sarea se pune, cînd mazărea este gata. Nu prefer să pun bicarbonat de sodiu la înmuiat mazărea, căci, oricum, eu îi simt gustul. Mai bine cu 1,2 ore în apă mai mult să stea.

Atît timp cît mazărea fierbe, ne ocupam de carne şi legume, pe care le tăiem după preferinţă. Aici am să mă opresc la morcov. Morcovul neapărat îl trec prin răzătoare. De ce? Deoarece colorează mai bine ghiveciul de legume, oferindu-i fineţe şi asortîndu-se mai bine cu mazărea pe care o facem piure după fierbere.

Punem în tigaia adîncă 100 ml.ulei (am folosit 50 ml.ulei de măsline şi 50 ml.ulei de floarea soarelui fără miros). Punem carnea pe 5 min.la prăjit. E de dorit ca să tăiem cărniţa bucăţi mici. Eu am tăiat-o pai. În aşa mod carnea reuşeşte în cîteva minute să fie gata odată cu legumele.


Adăugăm morcovul şi ceapa.Totul se prăjeşte la foc mic 5 min.,după care adăugăm roşiile. Mai lăsăm 5 min. să se prăjească carnea şi legumele, sărăm, condimentăm, turnăm apă clocotită peste ele (1 cm.apa să stee deasupra), punem capacul şi lăsăm totul să fiarbă pînă carnea va fi gata. Focul trebuie să fie mic.

Mazărea gata fiartă o mixăm cu blenderul pînă obţinem un piureu fin.

Atenţie!!! Nu aruncaţi apa în care a fiert mazărea, ci turnaţi-o într-un vas curat, căci posibil să aveţi nevoie de ea. Cînd piureul de mazăre se răceşte, puţin se îngroaşă şi atunci adăugăm puţin din apă.

Mazărea şi cărniţa cu legume este gata.

Poftă mare! Noi o servim cu plăcere şi chiar este o mîncare săţioasă, care nu necesită mult timp şi efort de a o pregăti.
Bunica recomandă