Pepene verde marinat la borcan

pepene verde marinat la borcan

Pepene verde marinat la borcan

Se zice în popor că o zi de vară hrăneşte un an. Bine, acuma e toamnă, nu e vară şi noi, gospodinele, continuăm să umplem borcanele cu de toate, căci iarna e lungă şi trebuie să ne facem provizii. De obicei, practic să pun murăturile la butoi, dar am hotărît să pun pepenele pentru iarnă şi la borcan, pentru unele gospodine care anume aşa îl preferă. Este o reţetă veche, practică, o reţetă pe care gospodinele anilor '80 o foloseau, o reţetă fără oţet, dar foarte bună. Eu în acel timp abea devenisem gospodină şi mă interesa orice reţetă, adăugînd-o în căieţelul meu. Aşadar, urmăriţi reţeta pepenilor (harbujilor) marinaţi la borcan.

Ingrediente: pepene (harbuz cum se zice la nordul ţării), mirodenii (putem folosi mirodeniile preferate pentru murături). Eu am folosit: mărar, stibluţe cu semințe de pătrunjel, frunze de vişin, frunze de coacăză, frunze de dafin, piper boabe aromat, usturoi, sare, zahăr, pastile de aspirină (dacă doriţi puteţi folosi acid citric de uz alimentar).

Mod de preparare: Nu voi scrie o cantitate exactă de pepene, deoarece pepenele poate fi mai gros sau mai subţire la coajă, respectiv şi gramajul pentru un borcan de 3 litri va fi diferit, deaceea vă voi scrie doar cantitatea ingredientelor pentru marinadă şi cîteva secrete care vă vor ajuta să fiţi sigure că pepenele va sta frumos în borcan, fără ca capacele să sară.

Pentru 4 borcane de 3 litri cu pepene vom avea nevoie de: 200 gr.usturoi gata curăţat, 4 frunze de dafin,15-20 boabe de piper aromat, alte mirodenii menţionate mai sus (vedeţi şi foto.)

Marinada: La un borcan de 3 litri cu pepene gata aranjat folosim: 2 linguri de sare (la cintar 45 gr.de sare), 2 linguri de zahăr (45 gr.la cîntar), 4 pastile de aspirină sau 6 gr.acid citric (dacă nu aveţi aspirină). Optez, totuşi, pentru aspirină, cunoscîndu-i proprietăţile şi în murături, nu numai în medicină (vedeţi informaţie pe internet).

Pregătim pepenii:Alegem pepene cu coaja subţire, îl tăiem cuburi sau felii (la dorință). Borcanele bine spălate le lăsăm să se usuce. Capacele le fierbem în apă timp de 5 min. Aranjăm pepenile în borcane. Mirodeniile le aranjăm printre bucăţile de pepene. Punem spa la fiert şi cînd începe a clocoti o turnăm peste pepenile din borcan.Turnăm cîte puţin, aşteptînd ca apa sa ajungă la fundul borcanului, încălzindu-l ca să nu riscăm să crape. După ce am umplut borcanul cu apă clocotită, punem capacul (fiţi atente, nu-l închidem ernetic), acoperim borcanul cu o plapumă groasă şi lăsăm să stee sub plapumă 30-40 min.).

Atenţie !!! Între timp pregătim pentru fiecare borcan un vas, turnăm puţină apă fietbinte în el, pentru a pune borcanul în apa fierbinte atît timp, cît vom pregăti marinada. Deci, turnăm apa din borcane într-un vas, punem vasul la foc, iar borcanele în aşteptare, vor sta cu capac şi acoperite cu plapuma.

Deci, am turnat a doua oară apa din borcane în vas, adăugăm sarea şi zahărul (amintesc, la cantitatea de apă a unui borcan de 3 litri cu pepene, punem 2 linguri de sare şi 2 de zahăr), amestecăm şi ,cînd marinada începe a fierbe o turnăm în borcane,punem la fiecare borcan 4 aspirine şi închidem borcanul ermetic.

Atenţie!!! Înainte de a turna a doua oară marinada în borcane, încă o dată scurgeţi lichidul rămas în el. Avem nevoie ca marinada să fie cît mai fierbinte.

Atenţie!!! Observaţi cum am aranjat pepenele tăiat felii. Da, dorim ca borcanele cu murături să arate şi bine, dar nu în cazul pepenilor,care sunt foarte capricioşi, deaceea îi aranjăm în borcan nu exact felie peste felie, dar ne stăruim să punem feliile în borcan cu distanţă minimă între ele (vedeţi foto.) Aranjîndu-le în aşa mod, vom fi sigure, că fiecare felie este atinsă de marinada fierbinte care îşi face efectul.

Borcanele închise ermetic, uşor le rostogolim ca să se dizolve aspirina, le întoarcem cu gura în jos, le acoperim cu 2,3 plapume şi le lăsăm acoperite pînă aproape se răcesc. Borcanele cu pepene marinat se păstreaza la loc răcoros.Bunica recomandă