Pilaf

pilaf

Pilaf de orez în crustă de aluat

Ingrediente: 2 cani orez (200 gr) prefiert, carne la alegere -găina, porc, vita, iepure ( 1 kg ), 2 cepe mari, 2 morcovi mijlocii, 1 căcelie de usturoi, 50 gr unt, mirodenii - turmenic, piper, frunză de dafin, boabe de barbaris, oregano, sare după gust. Pentru aluat: 200 gr apa, făină cît cuprinde ca să se dezlipească aluatul ușor de pe mîni, sare după gust.

Etape:

Se înăbușă aparte carnea cu putina sare si piper. Se înăbușă  aparte morcovul. Se înabușă aparte ceapa.

Orezul se spală în 3 ape. Se pune la fiert pentru 3-5 min. Se lasă să se răcorească. Se adaugă sare după gust și mirodeniile.

Între timp se face coca de aluat. Se lasă la odihnit 10-15 min. după care ,cu citorul, se întinde după diamentrul ceaunulul ( oalei), în care se va coace pilaful. ( Vedeți în poza)

Se unge ceaunul cu unt, se așează aluatul atent în așa fel ,încît puțin să cadă peste margini.
Mai întîi se pune: 1) un strat de orez, 2) un strat ceapa, 3) un strat morcov, 4) carnea în mijloc,5) un strat morcov, 6) un strat ceapa , 7) un strat orez. Se pune  în mijloc usturoiul și felii de unt. Se acoperă  cu marginile aluatului. Se unge deasupra cu un gălbenuș de ou. Se pune capacul .

Se pune în cuptor la 180 grade, pentru 1 ora. Capacul se ia de pe ceaun cu 20 minute înainte de a fi gata, pentru a se rumeni puțin.

Pofta buna!!

Bunica recomandă