Varză murată la butoi

Varză murată la butoi

                                                       Varza murată la butoi

 Legumicultorii spun că cea mai bună varză pentru murat este cea de toamnă. Varza, atât crudă, cât şi murată, este bogată în vitamine, mai ales în provitamina A, vitaminele C şi E, dar şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 sunt şi ele foarte bine reprezentate. Varza murată ajută la întărirea sistemului  imunitar, încetineşte îmbătrânirea şi protejează sistemul nervos, prevenind pierderile de memorie. Mai mult decât atât, varza murată este excelentă în tratarea ulcerului, deoarece aceasta conţine vitamina U, vitamină antiulceroasă. Atât varza murată, cât şi cea crudă sunt recomandate în diete şi cure de slăbire datorită aportului caloric foarte redus. Persoanele hipotensive pot consuma zilnic câte un pahar de zeamă de varză murată, de asemenea şi persoanele care suferă de constipaţie.Lista cu beneficiile varzei pentru organizmul omului poate continua...Eu ma voi opri aici,caci multe dintre voi cunosc aceste lucruri si voi trece la etapele pregatirii.

Ingrediente pentru un butoi de 60 l.:28-29 kg.de varza (pentru sarmale alegem varza usoara,,foscoasa..nu batuta),30-35 l.de apa(depinde cit de compact o aranjati in butoi,1 kg.200 gr.de sare grunjoasa (Atentie !Sarea sa nu fie iodata!).Si acuma ca sa fie mai clar pentru gospodinele care sunt obisnuite cu o altfel de masura..

La o caldare de 10 l.apa(caldarea nu plina de 2 degete) punem 2 pahare batute(paharul de 200 ml.dar rase,nu cu virf) de sare pentru muraturi.

Mod de preparare:In butoiul bine ingrijit aranjam varza.Vreau sa va atrag atentia la unele detalii care sunt foarte importante pentru a avea o varza nu numai gustoasa,dar si buna,cu foi subtiri pentru a impleti sarmalele..

In primul rind ne invatam a alege varza corect:Priviti atent la foto.de jos.Varza are frunze subtiri si netede,marginea foii care se leaga de cotor este subtire si nu groasa,fapt ce ne da de inteles,ca varza nu contine multe chimicate si ca foile inaintru vor fi subtiri si netede.Mentionez acest lucru pentru gospodinele care doresc sa aiba foi subtirele pentru sarmale.

Asadar...dupa ce am aranjat varza in butoi(eu am taiat-o in doua parti,chiar si in patru daca varza era mai mare)turnam saramura peste ea.(Avem grija ca sa dizolvam bine sarea in apa si sa o lasam sa se limpizeasca,dupa care o putem turna in butoi).Puteti pune peste varza o scindurica,pe scindura o piatra neteda,acoperim cu o pelicula si sucim capacul.

Eu prefer sa murez varza simplu,fara alte legume,sa-i simt gustul ei natural.D-voastra puteti pune in butoi la murat impreuna cu varza mere sau gutui.Pentru o culoare galbena 1 maina graunte de porumb sau pentru o culoare roza 1,2 sfecle rosii.

Peste 3 zile deschidem butoiul sa vedem ce se intimpla.Varza se va inmuia si posibil sa mai avem nevoie de a mai adauga varza.Aplecam putin butoiul in difetite parti,usor il scuturam si il inchidem ermetic.Peste 1,2 saptamini verificam in ce stare este moarea...Moarea trebuie sa fie limpede si gustossa,daca totul facem corect.

Am atasat si o poza cu sarmale ca sa vedeti cit de subtire ar trebui sa fie foile daca am procurat o varza buna .Umlutura din sarmale se prevede,fapt ce demonstreaza ca foile sunt fine,fine..


Succese,dragi gospodine!
Bunica recomandă