Verzi la borcan

Verzi la borcan ca la bunica

                                                         Verzi la borcan,reteta clasica

E pregatirea în toi pentru iarnă. Acumulăm pe rafturile din beciul sau cămara noastra conservele pentru iarnă, căci chiar dacă optăm pentru legume și fructe  proaspete, nu ratăm ocazia de a pune în borcan ceea ce a crescut în gradinuța noastră sau ceea ce ne oferă gospodarul de la sat, deoarece iarna chiar ne este poftă de cîte ceva, căci așa e firea moldovanului, așa suntem obișnuiți. Cu mult mai mult... cu asta am crescut și nespus de fericiți eram ,cînd mama scotea din beci cîte o strachină de verzi, tăia ceapa, ulei aromat de casă și noi întingeam în bunatatea aceasta și mîncam cu poftă de ,,ne crăpau fălcile". Verzile le preferam și noi, deaceea le fac în tot anul. După ce le pregătesc, le pun la borcan și le am toata iarna. Fac multe verzi, deoarece ne place să le mîncăm cu cartofi, carne, fasole și alte boboase, cît și le folosesc pentru plăcinte, coltunași. Întelegeți, dragele mele, rețeta mea este una clasică, simplă, așa cum o cunosc eu de la mamunile noastre, de la mamele noastre, rețete care nu erau scrise în cărți, ci în mintea lor, căci prea ocupate și trudite erau pe atunci gospodinele și nu aveau timp, sarmanele, să steie cu pixul în mână ca să le scrie.

Așadar, am să vă scriu rețeta pentru o cantitate mica de varză, D-voastra puteți dubla sau chiar trimpla gramajul ingredientelor.

Ingrediente: 3 kg.de varză albă, coaptă bine, batută la miez, dar mustoasă (adica umedă, cu mult suc și nu uscată). Eu folosesc varză ,,SLAVA", 30-40 gr.de sare pentru murături (depinde de gustul D-voastră, dar.....daca veți pune sare puțină, verzii vor fi moi și nu fragezi, ușor crocanți.), 500 gr.morcov (aici D-voastra puteți pune la dorință, mai puțin sau mai mult, dar iarași va trebui să ținem cont de cantitatea de sare).Mama mea imi zicea,,Cind ii gusti sa-ti para putin saratei,caci varza si morcovul mai apoi absorb sarea).Totusi,tineti cont de gr.de sare propuse in reteta.

Mod de preparare: de la varza proaspătă înlăturăm frunzele de la suprafața, care, posibil, înca nu au reușit să se coacă. Dacă înlăturăm primele 3,4 frunze, nu e nevoie să o spălăm. Frunzele înlaturate le putem folosi pentru sarmale. Trecem varza prin răzătoare speciala sau o taiem pai cu cuțitul.

Morcovul curățat îl spălăm și îl trecem prin răzătoarea obișnuită.

Punem varza într-un vas adînc, o presurăm cu sarea pregatită și chiar cu mânuțele noastre bine îngrijite framîntăm varza pînă vedem că se micșorează în volum și apare sucul din ea. Adăugăm aici morcovul. Amestecăm bine.Varza gata o punem în borcane spălate, o presăm cu mâna cît mai bine ca să nu aibă mult aer în borcan și ca sucul să apară la suprafață.

Acoperim borcanul cu o peliculă alimentară și punem capac de plastic. Borcanele le punem la rece, in beci,dacă dorim ca verzele să le avem pentru iarna, daca nu, atunci le lăsăm în bucatarie pe 2,3 zile pînă se murează.Dupa ce verzele sunt salcioare le pastram in frigider si le folosim.

Pofta mare,dragi gospodine,si spor la treaba  !!! 


Bunica recomandă