Vînătă murată

Vînătă murată

                                                                 Vînătă murată

Îmi place mult vînăta pregătită după diferite metode. Mă gindeam să o umplu cu varză și să o las să fermenteze o săptămînă. Mai apoi m-am gîndit să o fac după altă tehnică, să o umplu cu morcov și să o las să se mureze.Vînătă murată în doar 3 zile...Împreună cu cei dragi o adorăm din simplul motiv, că nu trebuie să aștepți să se mureze timp îndelungat. Se deosebește de alte murături, prin faptul că, se face saramura aparte. Se potrivește perfect cu o garnitură de cartofi copți, în coajă sai chiar prăjiți. Iată modul de preparare și ingredientele aproximative.

Ingrediente: 1 kg vinete ( 5-6 mici și lungi), 300-350 gr morcov, 1 căcelie usturoi, 1,5 linguri sare neiodată, 1 l apă, piper boabe, frunze de dafin, marar, pătrunjel.

După ce spăl vînata,îi tai codița din ambele părți și îi fac o tăietură cu cuțitul pe irizontala, în așa fel încît să se formeze un buzunar.O pun în apă ( în apă pun sare după gust) să fiarbă timp de 10 min.

O scot din apă și o pun într-un vas. Deasupra vasului pun o greutate să iasă sucul. O las timp de o noapte la temperatura camerei.

A doua zi pregătim morcovul și usturoiul. Dăm morcovul prin răzătoare ( la dorință), usturoiul îl curățim și îl tăiem mărunt. Amestecăm. Presurăm puțină sare, piper și coreandru.


Umplem fiecare vînătă cu amestecul din morcov și o punem într-un vas.

Între timp pregătim saramura. Punem 1 litru de apă la fiert. Cind apa începe să fiarbă, adaugam sarea, frunze de dafin și coreandru. Amestecăm. Așa cum este ea fierbinte o turnăm deasupra vinetelor umplute. Punem deasupra mărarul și pătrunjelul. 

Punem o greutate deasupra și un capac. Lăsăm se se mureze 3 zile la temperatura camerei, după care punem murătura la rece în frigider.

Îi putem servi peste 3 zile. Poftă bună.

Bunica recomandă