Vinete murate fără saramură
Aceste vinete sunt preferatele mele. Se servesc alături de carne sau legume și oaspeții sunt mereu încîntați. Se fermentează în cîteva zile, dar merită de așteptat, pentru că sunt chiar delicioți. Eu am folosit 7 vinete, întrucît le voi consuma îndată ce vor fi murate, dar voi, dragi gospodine, puteți pune cantitatea ingredientelor după placul vostru. Dacă doriți să pregătiți acest fel de vinete pentru iarnă, atunci, după fermentare le puteți aranja în borcane și le puteți da în cuptor pentru 1 oră, apoi le puteți închide cu capac ermetic.
Ingrediente: 7 vinete mici ( puteți folosi și vinete puțin mai mari), aproximativ jumătate de varză ( depinde de mărimea vinetelor), 3-4 morcovi mici sau 1-2 morcovi mari, 4 căței de usturoi, sare după gust.
Mai întîi pregătim vinetele. Le spălăm și le tăiem codița.
Facem o tăietură orizontală, asemenea unui buzunar pentru umplutură.
Le punem în apă clocotită pentru a fierbe 10-12 min. Le lăsăm 1 oră să se răcească sub o greutate ca să iasă sucul iute din ele.
Între timp pregătim umplutura. Varza și morcovii îi dăm prin răzătoare. Îi călim ușor pe tigaie cu destul ulei ( 150-180 ml). Punem sare după gust.
Peste 1 oră punem umplutura în fiecare buzunar din vînătă. Adăugăm în buzunar și căteva felii de usturoi.
Aranjăm vinetele într-un vas adînc. Între vinete punem și frunze de dafin. Deasupra punem o farfurie, iar peste farfurie o greutate ( un borcan de 3 litri umplut cu apă). Lăsăm vinetele să fermenteze la temperatura camerei.
Peste 1-2 vom observa cum vinetele au eliminat suc. Peste 3-4 zile deja vom verifica dacă vinetele s-au acrit. Acest proces depinde de cît de cald e în încăpere. Dacă vinetele încă nu sunt murate, le mai lăsăm o zi. Cînd deja s-au acrit, le punem în frigider și le putem servi.
Poftă bună.