Alivancă dulce

Alivaancă dulce

  Alivancă dulce

Portivit Dicționarului explicativ român, alivanca este o turtă din mălai amestecată cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor. Este un desert tipic moldovenesc cu gust sărat sau dulce. Gospodinele preparau această turtă din mălai cu brânză sărată de oi, de vaci sau de urdă amestecată cu codițe de ceapă, verdeață sau jumere. O coceau în cuptorul cu lemne. Alte gospodine puneau doar brânză proaspătă de vacă și puțin o îndulceau. Imaginați-vă cît de gustoasă era!!! În prezent gospodinele o prepară în cuptor obușnuit punînd făină de porumb și adăugînd ingrediente la dorință. Indiferent cum o fi ea, alivanca va rămîne una din preferatele mîncăruri tradiționale moldovenești.

Ingrediente: 500 ml chișleag ( chefir sau smîntînă de 10%), 3 ouă, 250 gr brânză de vaci, 0.5 linguriță bicarbonat de sodiu, 0.25 linguriță de sare, 50 gr zahăr, 50 ml ulei rafinat, 230-350 gr făină de porumb.

Într-un vas punem chișleagul sau chefirul împreună cu bicarbonatul de sodiu. Amestecăm.

În alt vas batem ouăle cu zahărul și sarea. Adăugăm pe rînd brânza, făina de porumb și uleiul. Amestecăm.




Vom  avea nevoie de o tavă de 20 Cm în diametru pe care o vom tapeta cu hîrtie. Punem amestecul în tavă și o dăm în cuptorul supraîncălzit la 180C timp de 35-40 min.


Scoatem tava din cuptor și o lăsăm 20 min să se răcească, apoi o putem srvi. Poftă bună.


Bunica recomandă


Plăcintă boierească cu carne și brânză de oi
Plăcintă boierească cu carne și brânză de oi

Plăcintă boierească cu carne și brînză de oi... Rețetă moldovenească

Citește
Malai cu dovleac
Malai cu dovleac

Mîncarea buneilor noștri...

Citește
Babă din tăieței în două culori
Babă din tăieței în două culori

Cea mai originală babă din tăieței de casă...

Citește
Plăcinte triunghi cu sfeclă de zahăr
Plăcinte triunghi cu sfeclă de zahăr

Rețetă nouă de plăcinte foioase....

Citește
Tort Negru
Tort Negru

Cel mai îndrăgit tort din copilărie...

Citește
Plăcinte Spirală din aluat pe bază de lapte
Plăcinte Spirală din aluat pe bază de lapte

Plăcinte moi și delicoase la cuptor...

Citește
Sarmale cu varză proaspătă
Sarmale cu varză proaspătă

Sarmale cu varză proaspătă ca la bunica.

Citește
Plăcinte foioase pe apă carbogazificată
Plăcinte foioase pe apă carbogazificată

Plăcinte foioase cu brânză și varză pe bază de apă carbogazificată.

Citește
Zeamă cu tăieței și găină umplută
Zeamă cu tăieței și găină umplută

Zeamă cu găină umplută și ardei umpluți cu măruntaie... Un deliciu de te lingi pe degete...

Citește
Plăcinte din foi Fillo pe bază de apă
Plăcinte din foi Fillo pe bază de apă

Foi Fillo subțiri pe bază de apă... Catifelate și flexibile...

Citește
Găină cu cartofi în sos de smîntână
Găină cu cartofi în sos de smîntână

O mîncare simplă, dar foarte gustoasă...

Citește
Chisăliță din corcodușe
Chisăliță din corcodușe

Chisăliță ca în Moldova...Așa am mîncat la bunica, așa am făcut-o și eu.

Citește