Alivancă dulce

Alivaancă dulce

  Alivancă dulce

Portivit Dicționarului explicativ român, alivanca este o turtă din mălai amestecată cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor. Este un desert tipic moldovenesc cu gust sărat sau dulce. Gospodinele preparau această turtă din mălai cu brânză sărată de oi, de vaci sau de urdă amestecată cu codițe de ceapă, verdeață sau jumere. O coceau în cuptorul cu lemne. Alte gospodine puneau doar brânză proaspătă de vacă și puțin o îndulceau. Imaginați-vă cît de gustoasă era!!! În prezent gospodinele o prepară în cuptor obușnuit punînd făină de porumb și adăugînd ingrediente la dorință. Indiferent cum o fi ea, alivanca va rămîne una din preferatele mîncăruri tradiționale moldovenești.

Ingrediente: 500 ml chișleag ( chefir sau smîntînă de 10%), 3 ouă, 250 gr brânză de vaci, 0.5 linguriță bicarbonat de sodiu, 0.25 linguriță de sare, 50 gr zahăr, 50 ml ulei rafinat, 230-350 gr făină de porumb.

Într-un vas punem chișleagul sau chefirul împreună cu bicarbonatul de sodiu. Amestecăm.

În alt vas batem ouăle cu zahărul și sarea. Adăugăm pe rînd brânza, făina de porumb și uleiul. Amestecăm.
Vom  avea nevoie de o tavă de 20 Cm în diametru pe care o vom tapeta cu hîrtie. Punem amestecul în tavă și o dăm în cuptorul supraîncălzit la 180C timp de 35-40 min.


Scoatem tava din cuptor și o lăsăm 20 min să se răcească, apoi o putem srvi. Poftă bună.


Bunica recomandă