Babă neagră Bunica.md

Babă neagră Bunica.md

Babă neagră Bunica.md

Am răsfoit caietele mele cu reţete de prin anii '90 şi am găsit această reţetă căreia nu i-am acordat atenţie atît timp, cît aveam totul la îndemână pentru a face baba neagră ca la nord. Vreau să vă zic că această babă este tot atît de delicioasă, puhavă ca baba de la nord, doar că are un plus, el fiind în favoarea gospodinelor. Este vorba despre vodca pe care gospodinele nu tot timpul o au în casă şi nu numai. Deci, baba mea de data aceasta va fi una specială, căci am pregătit-o fără alcool, fără chişleag sau chefir, fără cacao pentru a avea culoare. Am făcut jumătate de porţie, luînd în consideraţie şi solicitările gospodinelor cu mai puţini membri în familie, gospodinele cu familii numeroase vor dubla ingredientele pentru o babă mai mare. Urmăriţi, aşadar, reţeta pas cu pas, dar înainte de a vă scrie ingredientele vreau doar să vă intreb: ,,Aţi făcut în copilărie bomboane din zahăr topit? Dacă da, atunci, spor la treabă!"

Ingrediente: 6 ouă, 250 ml. lapte, 250 gr.zahăr, 200 ml.ulei, 1 plic zahăr vanilat, 10 gr.bicarbonat de sodiu (jumătate de lingură nu plină), 230 gr.faină (la pahar vor fi 2 pahare de 200 ml.)

Mod de prepare: Toate ingredientele le scoatem din timp de la rece să stee la t.camerei cel puţin 2 ore.

In primul rînd înfierbîntăm 100 ml.lapte.Punem intr-un ceaunel jumătate din zahăr la topit. Focul trebuie să fie mic ca zahărul să nu ardă. Amestecăm cu o lingură de lemn şi cînd zahărul a devenit lichid, atent adăugam laptele fierbinte. Să nu vă sperie procedura, ci să continuaţi să amestecaţi pînă zahărul se omogenizează cu laptele. Veți vedea o caramelă lichidă aromată. Lăsăm compoziţia să se răcească.

 

În alt vas batem oule cu zahărul rămas. Putem face acest lucru cu mixerul sau cu telul. Batem pînă zahărul se dizolvă(1,2 min.). Amestecăm ingredientele uscate rămase (făina,zahărul vanilat,bicarbonatul de sodiu) şi sub formă de ploiţă le cernem în ouă. Amestecăm bine şi adăugăm uleiul. Amestecăm să nu avem cocolaşe (este important pentru textura babei) şi adăugăm laptele (aici includem şi caramela). Putem cîteva secunde omogeniza compoziţia cu mixerul.Turnăm compoziţia în ceaunul (2,5 litri) uns generos cu unt sau margarină şi tapetat uşor cu faină). Eu presor făina şi mai apoi întorc ceaunul cu fundul în sus şi îl scutur ca surplusul să cadă. Punem capacul (putem şi fără) învelim ceaunul cu folie de aluminiu bine (dedesubt eu pun 2 rînduri) şi îl punem în cuptor.


Înfierbîntăm cuptorul din timp(30 min.), fixăm t. la 180C şi coacem baba timp de 1 oră 20 min.-30 min,iar mai apoi micşorăm t.la 120C şi o coacem încă 40 -50 min.(fiecare gospodină trebuie sa-şi cunoasca potenţialul cuptorului). După 2 ore -2,20 min. stingem focul şi lăsăm baba în cuptor încă 30 min. să se răcească puţin. Nu deschidem cuptorul doar decît peste 2 ore 30 min.


Este o babă nemaipomenit de gustoasă şi aromată care a intrecut aşteptările mele !Poftă bună!

Bunica recomandă