Babă neagră

Babă neagră

                                                                        Babă neagră

 Baba neagră este o mîncare tradițională moldovenească, pe care gospodinele de la nordul Moldovei o pregatesc de ani și care este considerata ,,regina" celor 5 bucate tradiționale moldovenești, fără care o masa de sarbatoare nu este masă și pe care oaspeții o așteaptă cu nerabdare să savureze din ea la sfîrșitul mesei....Majoritatea cunosc rețeta acestui deliciu, însă eu am adaptat-o dupa gustul meu, dat fiind faptul ca, după rețeta originală îmi pare prea uleioasă și cu miros ușor de bicarbonat, totuși pastrînd în rețetă ingredientele de bază. Deci, vă scriu rețeta cu schimbările facute și cu un rezultat extraordinar, foto. demonstrînd acest lucru. Pentru un rezultat frumos ( zic de gaurelile pe care le vedeți) este foarte important să respectăm etapele pregatirii adica ce și după ce punem. Verificat...

Ingrediente: 10 ouă, 500 ml.lapte, 250 ml.lapte acru ( chisleag ), 200 gr.zahar, 150 ml.ulei, 2 pahare de faina (paharul de 250 ml.), 1 lingură și jumatate de bicarbonat de sodiu, 1 plic zahăr vanilat, 25 ml.vodcă.

Într-un vas adînc punem oule, zahărul și cu telul le batem pîna zaharul se dizolva  ( 2,3 minute ).

Adaugăm făina cu zaharul vanilat și le amestecăm cu telul , ca să nu avem cocolașe. Adaugăm uleiul, amestecăm și cîte puțin, tot amestecînd, incorporăm laptele și chisleagul. Adaugăm bicarbonatul și amestecăm bine, bine să se împraștie uniform, dupa care punem vodca. În așa ordine eu am pus toate ingredientele.

Ceaunul îl ungem cu unt sau margarină, presurăm cu pesmeti sau cu făină.

Turnăm compoziția în ceaun .

Dupa cum vedeti ceaunul l-am infasurat in foaie de aluminiu. Fac asta pentru ca babuța mea sa nu arda și să fie si aspectuoasă, nu numai gustoasa.

Înfierbintăm cuptorul din timp și punem baba la copt.

Coacem baba 2 ore la t.180 gr., micșorăm focul pîna la 120 gr. și o mai coacem 1 ora.

Avem grija ca sa nu deschidem cuptorul atit timp , cit baba se coace. Dupa 3 ore de coacere, închidem focul si lasam baba sa steie în cuptor înca 1 ora, dupa care o putem scoate din cuptor.

Daca respectam toate etapele , ca rezultat avem o baba la textura frumoasa,toata cu gaurele si usoara,usoara..Baba o taiem cind se raceste putin si o servim calda.

Pofta buna !!!