Babă neagră

Babă neagră

                                                                        Babă neagră

 Baba neagră este o mîncare tradițională moldovenească, pe care gospodinele de la nordul Moldovei o pregatesc de ani și care este considerata ,,regina" celor 5 bucate tradiționale moldovenești, fără care o masa de sarbatoare nu este masă și pe care oaspeții o așteaptă cu nerabdare să savureze din ea la sfîrșitul mesei....Majoritatea cunosc rețeta acestui deliciu, însă eu am adaptat-o dupa gustul meu, dat fiind faptul ca, după rețeta originală îmi pare prea uleioasă și cu miros ușor de bicarbonat, totuși pastrînd în rețetă ingredientele de bază. Deci, vă scriu rețeta cu schimbările facute și cu un rezultat extraordinar, foto. demonstrînd acest lucru. Pentru un rezultat frumos ( zic de gaurelile pe care le vedeți) este foarte important să respectăm etapele pregatirii adica ce și după ce punem. Verificat...

Ingrediente: 10 ouă, 500 ml.lapte, 250 ml.lapte acru ( chisleag )chefir, 250 -300 gr.zahar(depinde cît de dulce mîncaţi), 180 ml.ulei, 2 pahare de faina (paharul de 250 ml.,ras,nu tare bătut), 1 lingură și jumatate de bicarbonat de sodiu (30 gr.la cîntar),1 plic zahăr vanilat, 25 ml.vodcă.

Ингредиенты:10 яиц,500 мл.молока,250 мл.кефира любой проц.,250-300 гр.сахара,180 мл.масло растительного,2 стакана муки (стакан на 250 мл.)1,5 ложки соды пищевой (полторы ложки ,30 гр.на весах),10 гр.ванильного сахара,25 мл.водки.

Într-un vas adînc punem oule, zahărul și cu telul le batem pîna zaharul se dizolva  ( 2,3 minute ).

Яйца взбить с сахаром миксером 2 мин.

Adaugăm făina cu zaharul vanilat și le amestecăm cu telul , ca să nu avem cocolașe. Adaugăm uleiul, amestecăm și cîte puțin, tot amestecînd, incorporăm laptele și chisleagul. Adaugăm bicarbonatul și amestecăm bine, bine să se împraștie uniform, dupa care punem vodca. În așa ordine eu am pus toate ingredientele.

Добавляем муку с ванильным сахаром и хорошо вымешиваем збивалкой чтобы не было комочков.Добовляем молоко, кефир.Вымешиваем и добавляем соду пишчевую.Стараемся вымешивать хорошо чтобы сода растворилась.В конце ставим водку.

Ceaunul îl ungem cu unt sau margarină, presurăm cu pesmeti sau cu făină.

Чаун смазываем хорошо маргарином и посыпаем мукой.

Turnăm compoziția în ceaun .

Ставим тесто и накрывает фальгой полностью.

Dupa cum vedeti ceaunul l-am infasurat in foaie de aluminiu. Fac asta pentru ca babuța mea sa nu arda și să fie si aspectuoasă, nu numai gustoasă.

Заранее нагреваем хорошо духовку.Ставим бабку.

Înfierbintăm cuptorul din timp bine,bine și punem baba la copt.

Coacem baba 2 ore la t.180-200 gr.(depinde cum coace cuptorul Dv.), micșorăm focul pîna la 120-150 gr. și o mai coacem 1 ora.Vreau să fac o precizare.Dacă vedeţi că baba după 3 ore de coacere nu e întunecată la culoare,mai lăsati-o să se coacă încă 1 oră,deoarece cuptoarele coc diferit.Testat..

Печем бабку 2 часа на 180- 200 гр.,а потом уменьшаем огонь до 120 -150 гр.и печем ещё 1 час,температура в зависимости от того как печет ваша духовка.Духовку не открываем всё это время.Выключаем огонь и оставляем бабку ещё на 30 мин.в духовку.Бабка готова . Приятного аппетита.!!!

Avem grija ca sa nu deschidem cuptorul atit timp , cit baba se coace. Dupa 3 ore de coacere, închidem focul si lasam baba sa steie în cuptor înca 1 ora, dupa care o putem scoate din cuptor.

Daca respectam toate etapele , ca rezultat avem o baba la textura frumoasa,toata cu gaurele si usoara,usoara..Baba o taiem cind se raceste putin si o servim calda.

Pofta buna !!!


Bunica recomandă