Biscuiți în straturi ca la bunica
Prima dată am mîncat aşa biscuiţi la soacra mea, care iubea foarte mult să gătească şi care era o gospodină exemplară în toate. Multe am învăţat de la ea,dar puţine însemnări am făcut în caiețele cu reţete şi aceşti biscuiţi nicidecum nu-i puteam nimeri. Ţin minte doar, că o întrebasem, cum îi face atît de gustoşi şi mama-soacră în cîteva cuvinte îmi explicase procesul. Atunci, eu am încercat să ajung la rezultatul dorit, ţinînd cont de ingredientele pe care ea le folosea la copturi şi chiar am rămas plăcut surprinsă ,cînd am simţit gustul biscuiţilor ei. O bunătate, dragi gospodine, care merită efortul. Aşadar, urmăriţi reţeta!
Ingrediente: 400 gr.smântână(de casă sau din comerţ), 230 gr.unt(untură sau margarină) de temperatura camerei (să fie moale), 30 gr.zahăr,1linguriţă praf de copt sau bicarbonat de sodiu (5 gr.)550-600 gr.făină(puneţi din start 550 gr.,iar dacă compoziţia mai necesită,mai adăugaţi şi restul făinii)10 gr.zahăr vanilat, zahăr pudră.
Mod de preparare: Punem smântâna într-un vas, adăugăm zahărul şi zahărul vanilat şi amestecăm până totul se dizolvă. Adăugăm făina cernută şi frămîntăm aluatul. Lăsăm coca de aluat pe masă acoperită cu un prosop, ca să se odihnească 10 min. Şi acuma, ne ocupăm de untură sau unt şi de textura biscuiţilor noştri.
După ce aluatul s-a odihnit îl întindem cu citorul bine, bine (grosimea foii-2 mlm.). Aplicăm o parte din untură sau unt pe toată suprafaţa foii şi o îndoiem în jumătate. Presăm cu palmele uşor foaia şi aplicăm altă parte de untură. Repetăm procedura pînă terminăm untura.
ATENŢIE! Cu cît mai mult veţi împături foaia ,aplicînd grăsimea pe ea, cu atît mai foioşi vor fi biscuiţii. Deci, stăruiţi-vă ca din start foaia să o întindeţi bine.Nu exageraţi cu grăsimea,căci în timpul coacerii biscuiţii se vor prăvăli.
Aluatul uns cu grăsime îl punem într-un vas, învelim vasul cu folie alimentară şi îl punem în congelator pe 3 ore,iar mai apoi îl punem în frigider pe o noapte. A doua zi facem biscuiţii. Înainte de ai modela nu frămîntăm aluatul. Cum îl luăm din frigider ,aşa îl întindem. Avem grijă să presurăm bine masa şi coca de aluat cu făină , înainte de a întinde aluatul .
Punem biscuiţii în tava tapetată cu hîrtie fără a o unge cu ulei.
Biscuiţii îi punem la cuptor pe 25-30 min.180 C.
Se pudreaza după ce se răcesc,dacă sunt făcuţi pe untură.
Poftă bună!Aceşti biscuiţi sunt foarte, foarte fragezi şi nemaipomenit de gustoşi.Aceşti biscuiţi au devenit preferaţii mei şi sper că vor fi şi preferaţii Dv -stră,dragi gospodine!Şi totuşi,dacă doriţi să simţiţi gustul adevăraţilor biscuiţi ,pe care îi făceau cîndva gospodinele ,folosiţi untură.Poftă bună!