Borș scăzut

Borș scăzut

Borș scăzut

Mîncare tradiţională moldovenească, borşul scăzut nu lipseşte de pe masa moldoveanului, chiar şi la o orecare sărbătoare,dar şi în zile obişnuite,intrînd în meniul de bucate zilnice.Acest deliciu se pregăteşte , în special , din costiţă de porc cu grăsime suficientă pentru ca varza murată folisită să aibă destulă grăsime pentru a se îmbiba în timpul fierberii.În regiunea de Nord borşul scăzut se mai pregăreşte şi din carne de raţă,gîscă ,cocoş,doar că pasărea trebuie să fie grasă.Se fierbe la aragaz sau se coace la foc mic in cuptor.Ambele metode sunt bune şi borşul scăzut este la fel de delicios!Aşadar, vedeţi cum îl pregătesc.

Ingrediente (Pentru un ceaun de 5 l.de apă): 1,5 kg.costiţă de porc sau 1 raţă,1-2 căpăţină  varză murată la butoi (depinde de mărimea ei), 2 morcovi mari, 2 cepe,cîteva roşii murate (putem folosi şi proaspete), 2 frunze de dafin, cîteva boabe de piper aromat, verdeaţă (opţional).

Varza murată o tăiem bucăţi mari (eu am tăiat-o in 6 părţi), morcovul îl tăiem rondele, ceapa o lăsăm întreagă. Carnea o proporţionăm în bucăţi mijlocii.



Aranjăm ingredientele pregătite în ceaun. La fundul vasului punem cîteva boabe de piper aromat,1,2 frunze de dafin, cîteva bucăţi de carne,1 morcov,cîteva bucăţi de varză, roşiile.

Repetăm cu alt strat de ingrediente exact ca primul.

Deasupra punem ceapa şi respectiv morcovul. Adăugăm apa atît, cît să fie deasupra cărnii de 3-5 cm. Punem ceaunul în cuptorul infierbîntat, t.200 C pe 2 ore sau fierbem borşul la aragaz, foc mic pînă e gata.

Punem verdeaţa şi peste 2 min.ridicăm vasul de pe aragaz. Punem capacul.

Se poate pregăti borș scăzut și din carne de rață sau cocoș gras.


Borşul scăzut se mănîncă cu mămăligă.Poftä bună!




Bunica recomandă


Plăcintă boierească cu carne și brânză de oi
Plăcintă boierească cu carne și brânză de oi

Plăcintă boierească cu carne și brînză de oi... Rețetă moldovenească

Citește
Malai cu dovleac
Malai cu dovleac

Mîncarea buneilor noștri...

Citește
Babă din tăieței în două culori
Babă din tăieței în două culori

Cea mai originală babă din tăieței de casă...

Citește
Plăcinte triunghi cu sfeclă de zahăr
Plăcinte triunghi cu sfeclă de zahăr

Rețetă nouă de plăcinte foioase....

Citește
Tort Negru
Tort Negru

Cel mai îndrăgit tort din copilărie...

Citește
Plăcinte Spirală din aluat pe bază de lapte
Plăcinte Spirală din aluat pe bază de lapte

Plăcinte moi și delicoase la cuptor...

Citește
Sarmale cu varză proaspătă
Sarmale cu varză proaspătă

Sarmale cu varză proaspătă ca la bunica.

Citește
Plăcinte foioase pe apă carbogazificată
Plăcinte foioase pe apă carbogazificată

Plăcinte foioase cu brânză și varză pe bază de apă carbogazificată.

Citește
Plăcinte din foi Fillo pe bază de apă
Plăcinte din foi Fillo pe bază de apă

Foi Fillo subțiri pe bază de apă... Catifelate și flexibile...

Citește
Găină cu cartofi în sos de smîntână
Găină cu cartofi în sos de smîntână

O mîncare simplă, dar foarte gustoasă...

Citește
Chisăliță din corcodușe
Chisăliță din corcodușe

Chisăliță ca în Moldova...Așa am mîncat la bunica, așa am făcut-o și eu.

Citește
Sarmale cu frunze de vie, orez și carne
Sarmale cu frunze de vie, orez și carne

Sarmale după placul celor care iubesc orezul...

Citește