Borș scăzut
Mîncare tradiţională moldovenească, borşul scăzut nu lipseşte de pe masa moldoveanului, chiar şi la o orecare sărbătoare,dar şi în zile obişnuite,intrînd în meniul de bucate zilnice.Acest deliciu se pregăteşte , în special , din costiţă de porc cu grăsime suficientă pentru ca varza murată folosită să aibă destulă grăsime pentru a se îmbiba în timpul fierberii.În regiunea de Nord borşul scăzut se mai prepară şi din carne de raţă,gîscă ,cocoş,doar că pasărea trebuie să fie grasă.Se fierbe la aragaz sau se coace la foc mic in cuptor.Ambele metode sunt bune şi borşul scăzut este la fel de delicios!Aşadar, vedeţi cum îl prepar.
Ingrediente (Pentru un ceaun de 5 l.de apă): 1,5 kg.costiţă de porc sau 1 raţă,1-2 căpăţină varză murată la butoi (depinde de mărimea ei), 2-3 morcovi mari, 2 - 3 cepe,cîteva roşii murate (putem folosi şi proaspete), 2 frunze de dafin, cîteva boabe de piper aromat, verdeaţă (opţional).
Varza murată o tăiem bucăţi mari 6 - 8 b.(eu am tăiat-o in 6 părţi ), morcovul îl tăiem rondele, ceapa o lăsăm întreagă. Carnea o porţionăm în bucăţi mijlocii.
Aranjăm ingredientele pregătite în ceaun (le puteţi aranja în straturi ,dacă doriţi).La fundul vasului punem cîteva boabe de piper aromat,1,2 frunze de dafin,câteva bucăţi de carne,1 morcov,cîteva bucăţi de varză, roşiile.
Repetăm cu alt strat de ingrediente exact ca primul.
Deasupra punem ceapa şi respectiv morcovul. Adăugăm apa atît, cît să fie deasupra cărnii de 3-5 cm. Punem ceaunul în cuptorul infierbîntat, t.200 C pe 2 ore sau fierbem borşul la aragaz, foc mic pînă e gata.
Punem verdeaţa şi peste 2 min.ridicăm vasul de pe aragaz. Punem capacul.
Se poate prepara borș scăzut și din carne de rață sau cocoș gras.
Borşul scăzut se mănîncă cu mămăligă.Poftä bună!