Borș scăzut

Borș scăzut

Borș scăzut

Mîncare tradiţională moldovenească, borşul scăzut nu lipseşte de pe masa moldoveanului, chiar şi la o orecare sărbătoare,dar şi în zile obişnuite,intrînd în meniul de bucate zilnice.Acest deliciu se pregăteşte , în special , din costiţă de porc cu grăsime suficientă pentru ca varza murată folisită să aibă destulă grăsime pentru a se îmbiba în timpul fierberii.În regiunea de Nord borşul scăzut se mai pregăreşte şi din carne de raţă,gîscă ,cocoş,doar că pasărea trebuie să fie grasă.Se fierbe la aragaz sau se coace la foc mic in cuptor.Ambele metode sunt bune şi borşul scăzut este la fel de delicios!Aşadar, vedeţi cum îl pregătesc.

Ingrediente (Pentru un ceaun de 5 l.de apă): 1,5 kg.costiţă de porc sau 1 raţă,1-2 căpăţină  varză murată la butoi (depinde de mărimea ei), 2 morcovi mari, 2 cepe,cîteva roşii murate (putem folosi şi proaspete), 2 frunze de dafin, cîteva boabe de piper aromat, verdeaţă (opţional).

Varza murată o tăiem bucăţi mari (eu am tăiat-o in 6 părţi), morcovul îl tăiem rondele, ceapa o lăsăm întreagă. Carnea o proporţionăm în bucăţi mijlocii.Aranjăm ingredientele pregătite în ceaun. La fundul vasului punem cîteva boabe de piper aromat,1,2 frunze de dafin, cîteva bucăţi de carne,1 morcov,cîteva bucăţi de varză, roşiile.

Repetăm cu alt strat de ingrediente exact ca primul.

Deasupra punem ceapa şi respectiv morcovul. Adăugăm apa atît, cît să fie deasupra cărnii de 3-5 cm. Punem ceaunul în cuptorul infierbîntat, t.200 C pe 2 ore sau fierbem borşul la aragaz, foc mic pînă e gata.

Punem verdeaţa şi peste 2 min.ridicăm vasul de pe aragaz. Punem capacul.

Se poate pregăti borș scăzut și din carne de rață sau cocoș gras.


Borşul scăzut se mănîncă cu mămăligă.Poftä bună!
Bunica recomandă


Frigărui
Frigărui

Frigărui de porc cu marinadă tradițională armenească

Citește
Pilaf de orez
Pilaf de orez

Pilaf Uzbec

Citește
Costițe la grătar
Costițe la grătar

Costițe la grătar cu sos dulce

Citește
Pește la grătar
Pește la grătar

Pește carp foarte suculent umplut la grătar

Citește
Rulica la grătar
Rulica la grătar

Rulica- picior de porc fiert în bere și copt la grătar

Citește