Cozonac în două culori

Cozonac în două culori

Cozonac în două culori

Perioadă în care stăm în casă şi care te motivează mereu să fii implicată în ceva.Şi de data aceasta vin cu o reţetă nouă de cozonac,reţetă proprie şi ,sper,să fie pe gustul tuturor.De fiecare dată ,cînd coc cozonaci mă gîndesc la emoţiile pe care acest deliciu le aduce familiei mele .Şi bucuria mea este mare atunci,cînd îi văd pe cei dragi savurînd din el cu un pahar de lapte cald sau chiar cu un pahar de suc de casă.Aşadar,să vă scriu cum am pregătit cozonacul în două culori.

Ingrediente:400 gr.chefir,2 ouă întregi,2 gălbenuşuri,100 gr.ulei sau unt topit,200 gr.zahăr(puteţi folosi 250,dacă iubiţi mai dulce),1 lingură cu vîrf de cacao,1 plic zahăr vanilat,20 gr.drojdie proaspătă sau 7-10 gr.drojdie uscată,800-900 gr.făină(depinde de umeditatea ei)

Mod de preparare:Avem nevoie de 2 vase pentru a pune în ele ingredientele împărţite exact în două părţi egale, înafară de cacao.Ingredientele trebuie să fie de t.camerei,chefirul călduţ.În chefirul călduţ punem drojdia  şi lăsäm sa se inmoaie,amestecam pînă se dizolvă .Oul întreg şi gălbenuşul bătute le adăugăm in chefir,adăugăm zahărul,jumatate din plicul cu zahăr vanilat,untul şi amestecăm bine,bine.Adaugam jumătate din făină.Frămîntăm bine aluatul pînă se desprinde de pe mâini.Aluatul trebuie să fie molcuţ.Ungem vasul cu puţin ulei,punem în el aluatul ,îl ungem cu puţin ulei deasupra,acoperim cu peliculă alimentară, deasupra ceva cald şi îl lăsăm sa se odihnească pînă îşi dublează volumul.După ce aluatul s-a ridicat, îl mai apăsăm o dată,frămîntăm şi îl lăsăm iarăşi să stee la cald pînă îşi dublează volumul.

Pregătim aluatul cafeniu exact ca cel galben ,doar ca adăugăm cacaoa.

Aluatul odihnit este gata pentru modelare..


Modelăm cozonacii.


Folosim un pahar obişnuit pentru a taia aluatul.



Tava o tapetăm cu hîrtie,marginile le ungem cu margarină sau unt.Lăsăm cozonacul pus în tavă să se ridice bine,după care îl ungem cu ou, îl presurăm cu miez de nuci şi zahăr ,care se caramelizează la cuptor în timpul coacerii.



Cozonacul il punem la copt pe 35-40 min.180 gr.,dar fiecare gospodină îşi cunoaşte potenţialul cuptorului său.Poftă bună.Sper să vă placă reţeta Bunica.md ❤️❤️❤️



Bunica recomandă


Frigărui
Frigărui

Frigărui de porc cu marinadă tradițională armenească

Citește
Pilaf de orez
Pilaf de orez

Pilaf Uzbec

Citește
Costițe la grătar
Costițe la grătar

Costițe la grătar cu sos dulce

Citește
Pește la grătar
Pește la grătar

Pește carp foarte suculent umplut la grătar

Citește
Rulica la grătar
Rulica la grătar

Rulica- picior de porc fiert în bere și copt la grătar

Citește