Cozonac pe bază de lapte

Cozonac pe bază de lapte

                                                    Cozonac pe bază de lapte

Aluatul este slăbiciunea mea... Îmi place să testez rețete noi, să experimentez și să gatesc din ce  ce am în frigider.Sunt de parerea, ca nu contează ingredientele ce le punem în rețetele de aluat, întrucît pot face aluat din apă simplă, din doar cîteva ouă, din ulei. Cel mai mult contează etapele, felul cum tratăm aluatul, cum îl mânuim, cît timp îl lăsăm la dospit. Aluatul trebuie să-l simți... Așa a fost și în cazul acestei rețete. L-am făcut din ingrediente simple, nu am exagerat cu ouăle și uleiul. În schimb rezultatul a fost unul peste așteptarile mele. Puhav, moale , aerat... așa mi-a ieșit cozonacul meu,l-am modelat exact cum îl modela mama mea. Cred ca opta pentru cea mai simpla modelare din lipsa de timp. În continuare, urmăriți ingredientele și modul de preparare.

Ingrediente: 5 oua, 500 ml.lapte, 150 ml.ulei, 150-200 gr.zahăr,1 kg.200 gr. -1,300 gr. făină, 200 gr. stafide, 25 gr.drojdie, 2 plicuri zahar vanilat.

Într-un vas încăpător turnăm laptele călduț, adăugăm drojdia. Așteptăm vreo 15 minute ca drojdia să se dizolve. Adăugăm ouăle bătute,uleiul și zahărul. Amestecăm bine ingredientele, după care adăugăm treptat făina cernută.  Frămîntăm 10 minute aluatul. Aluatul se va lipi de mâini, de aceea luăm puțin ulei pe palme și  modelăm coca de aluat mai moale ca de obicei. Acoperim aluatul cu o peliculă și un prosop. Lăsăm aluatul să se odihnească 1 oră la loc călduț, dupa care adaugam stafidele și îl mai framîntăm puțin. Iarăși îl acoperim și așteptăm din nou să se ridice. Împărțim aluatul în 12 bile egale. Le lăsăm pe masă să se odihnească 10 min.

Întindem fiecare bilă cu mâinile.

Împletim cozonacul ca în imaginile alăturate.


Punem fiecare cosiță împletită pe o tavă tapetată cu hîrtie. Lăsăm distanță între ele de 1 cm. În total vom obține 6 cosițe. Le ungem cu gălbenuș de ou+1 lingură de apă. Le lăsăm în tavă să se odihnească aproximativ 30 min.

Dăm tava în cuptorul supraîncălzit la 180C, timp de 30-35 min. 

Bunica recomandă