Învîrtite ( plăcinte) cu brînză de vacă

Învîrtite (plăcinte) cu brînză de vacă

Învîrtite ( plăcinte)

Ingrediente:

  1. 200 ml apă
  2. 0,5 linguriță sare
  3. 1 linguriță zahăr
  4. 1 ou
  5. 1 lingură smîntînă
  6. 7 gr drojdie proaspătă
  7. 4 - 4,5 pahare făină ( 1 pahar- 200 gr).

Umplutura o facem din 500 gr brînză+ 1 sau 2 ouă+ sare. Amestecăm umplutura.



Primul pas pe care îl vom face, este dizolvarea drojdiei. Vom pune drojdia într-un vas și o vom freca cu zahărul cu o lingură ( 1-2 minute). Vom vedea cum drojdia își modifică consistența. Va fi lichidă.



Adăugăm în vasul cu drojdie, oul cu smîntîna și sarea. Vom amesteca bine compoziția. Vom turna apa de temperatura camerei. Vom pune treptat făina, mai întîi 3, apoi 4 pahare. Dacă aluatul se lipește de mîni mai adăugăm restul făinii. Frămîntăm bine aluatul pentru a obține o cocă de aluat moale. Îl punem într-un vas și îl ungem cu ulei. Îl lăsăm acoperit 15 min.



Peste 15 min, împărțim coca de aluat în 8 bile. Le lăsăm unse cu ulei și acoperite cu o peliculă 15- 20 min.



Peste 15- 20 min modelăm cu citorul turtele. Ungem fiecare turtă din abundență cu ulei să nu se lipească una de alta ( farfuria la fel o ungem), le punem una peste alta pe o farfurie. După ce am pus ultima foaie, le-am lăsat 5 min, am întors atent turtele și începem a lucra cu prima turtă.



Modelăm plăcintele. Întindem foile cu mînile pe masa unsă cu ulei. Foaia nu o ungem cu ulei.






Le punem în tava unsă cu ulei.



Ungem plăcintele cu gălbenuș de ou. Le lăsăm să se odihnească în tavă 10 min. Le dăm în cuptorul supraîncălzit la 180 C. Se coc timp de 30- 35 min.



După ce le scoatem din cuptor, le învelim cu un prosop. Le lăsăm acoperite 15 minute.






Bunica recomandă