Jiandră țărănească

Jiandră țărănească

Jiandră țărănească

,,Jiandra ţărănească" sau ,,firul de mămăligă" se pregăteşte în unele sate de la Nordul Moldovei şi este mîncarea cu care am crescut şi eu. O bunătate, dragile mele, mîncare naturală cu care ne hrăneau mamele şi bunicile noastre, fără adaosuri, ingredientele fiind toate de casă. Şi dacă în prezent nu ne apucăm de gătit, dacă nu dăm fuga pînă la magazin, apoi cîndva mamele noastre găteau din ce aveau şi era totul nemaipomenit de gustos. Iar aroma ce venea din tigaia de la cuptoraşul din curte, străbătea toata ograda, răspîndindu-se prin toata măhala. O bunătate incomparabilă, dragile mele. Jiandra ţărănească nu trebuie confundată cu scrobul, deşi conţine ouă. Este deosebită şi la gust, şi la ingrediente. Jiandra se pregăteşte rapid,în cîteva minute şi o putem pregăti ca un prînz săţios şi foarte gustos. Deci, să vă scriu cum o pregătesc şi ce ingrediente folosesc.

Ingrediente: 2 pahare (paharul de 200 ml.) de fir lichid (nu tare consistent)din mămaliga care fierbe, 5 ouă, 250 gr.brînză de oi, 300 gr.carne de porc (sa fie grăsuţă), 1 ceapă, 50 ml.ulei, sare după gust. (dacă mai necesită).

Batem oule pînă le omogenizăm(1,2 min.).


Carnea tăiată bucaţi mici o prăjim in ulei pe tigaie (putem folosi jumări,dacă avem). Adăugăm ceapa tăiată cubuleţe şi o prăjim cîteva minute împreună cu carnea.


În firul de la mămăligă răcorit adăugăm oule batute, amestecăm şi le turnăm în carnea gata prăjită.



Lăsăm să fiarbă totul împreună, pînă amestecul se leagă. Adăugăm brînza, amestecăm şi peste 1,2 min. stingem focul.


Jeandra este gata şi tocmai bună de o mîncat cu mămăligă şi murături.

Poftă bună!!!




Bunica recomandă


Plăcintă boierească cu carne și brânză de oi
Plăcintă boierească cu carne și brânză de oi

Plăcintă boierească cu carne și brînză de oi... Rețetă moldovenească

Citește
Malai cu dovleac
Malai cu dovleac

Mîncarea buneilor noștri...

Citește
Babă din tăieței în două culori
Babă din tăieței în două culori

Cea mai originală babă din tăieței de casă...

Citește
Plăcinte triunghi cu sfeclă de zahăr
Plăcinte triunghi cu sfeclă de zahăr

Rețetă nouă de plăcinte foioase....

Citește
Tort Negru
Tort Negru

Cel mai îndrăgit tort din copilărie...

Citește
Plăcinte Spirală din aluat pe bază de lapte
Plăcinte Spirală din aluat pe bază de lapte

Plăcinte moi și delicoase la cuptor...

Citește
Sarmale cu varză proaspătă
Sarmale cu varză proaspătă

Sarmale cu varză proaspătă ca la bunica.

Citește
Plăcinte foioase pe apă carbogazificată
Plăcinte foioase pe apă carbogazificată

Plăcinte foioase cu brânză și varză pe bază de apă carbogazificată.

Citește
Zeamă cu tăieței și găină umplută
Zeamă cu tăieței și găină umplută

Zeamă cu găină umplută și ardei umpluți cu măruntaie... Un deliciu de te lingi pe degete...

Citește
Plăcinte din foi Fillo pe bază de apă
Plăcinte din foi Fillo pe bază de apă

Foi Fillo subțiri pe bază de apă... Catifelate și flexibile...

Citește
Găină cu cartofi în sos de smîntână
Găină cu cartofi în sos de smîntână

O mîncare simplă, dar foarte gustoasă...

Citește
Chisăliță din corcodușe
Chisăliță din corcodușe

Chisăliță ca în Moldova...Așa am mîncat la bunica, așa am făcut-o și eu.

Citește