Jiandră țărănească

Jiandră țărănească

Jiandră țărănească

,,Jiandra ţărănească" sau ,,firul de mămăligă" se pregăteşte în unele sate de la Nordul Moldovei şi este mîncarea cu care am crescut şi eu. O bunătate, dragile mele, mîncare naturală cu care ne hrăneau mamele şi bunicile noastre, fără adaosuri, ingredientele fiind toate de casă. Şi dacă în prezent nu ne apucăm de gătit, dacă nu dăm fuga pînă la magazin, apoi cîndva mamele noastre găteau din ce aveau şi era totul nemaipomenit de gustos. Iar aroma ce venea din tigaia de la cuptoraşul din curte, străbătea toata ograda, răspîndindu-se prin toata măhala. O bunătate incomparabilă, dragile mele. Jiandra ţărănească nu trebuie confundată cu scrobul, deşi conţine ouă. Este deosebită şi la gust, şi la ingrediente. Jiandra se pregăteşte rapid,în cîteva minute şi o putem pregăti ca un prînz săţios şi foarte gustos. Deci, să vă scriu cum o pregătesc şi ce ingrediente folosesc.

Ingrediente: 2 pahare (paharul de 200 ml.) de fir lichid (nu tare consistent)din mămaliga care fierbe, 5 ouă, 250 gr.brînză de oi, 300 gr.carne de porc (sa fie grăsuţă), 1 ceapă, 50 ml.ulei, sare după gust. (dacă mai necesită).

Batem oule pînă le omogenizăm(1,2 min.).


Carnea tăiată bucaţi mici o prăjim in ulei pe tigaie (putem folosi jumări,dacă avem). Adăugăm ceapa tăiată cubuleţe şi o prăjim cîteva minute împreună cu carnea.


În firul de la mămăligă răcorit adăugăm oule batute, amestecăm şi le turnăm în carnea gata prăjită.Lăsăm să fiarbă totul împreună, pînă amestecul se leagă. Adăugăm brînza, amestecăm şi peste 1,2 min. stingem focul.


Jeandra este gata şi tocmai bună de o mîncat cu mămăligă şi murături.

Poftă bună!!!
Bunica recomandă