Mîncărică de găină

Mîncărică de găină

Mîncărică de găină

Mîncărica este o mîncare tradiţională moldovenească din regiunea de nord a Moldovei, care nu a lipsit niciodată de pe o masă de sărbătoare. Se pregăteşte din carne de pasăre , avînd ca însoţitoare doar două ingrediente de bază simple şi accesibile tuturor gospodinelor. La pregătirea acestei mîncări depunem minim efort, timp, folosind metoda convenabilă nouă de a o fierbe. Vreau doar să menţionez, că metoda originală de a o coace este cuptorul cu lemne şi mîncărica se dădea în cuptor împreună cu celelalte bucate trediţionale: sarmalele, baba, plachia. Astăzi gospodinele o pregătesc atît în cuptor ,cît şi pe aragaz. Ce metodă nu am folosi la pregătirea acestei mîncări, ea rămîne a fi extraordinar de delicioasă şi îndrăgită de majoritatea.

Ingrediente: O pasăre (găină, raţă, gîscă ,etc, eu am folosit o găină),1 kg.de morcov, 1 kg de ceapă,150-200 gr.pastă de tomate, 2,3 frunze de dafin, boabe de piper aromat, piper iute măcinat, sare după gust.

Mod de preparare: Voi alege metoda pregătirii găinii de casă la aragaz. Găina bine îngrijită o bucăţim şi o punem pe 1 oră în apă cu puţină sare, ca să iasă tot sîngele. După o oră spălăm carnea în mai multe ape şi o punem la fiert într-un vas cu apă pe aragaz. Lăsăm găina să fiarbă timp de 30 min.,ridicîndu-i spuma.

Ştiu că nu toţi avem posibilitatea să gătim din găină de casă, deaceea vreau să vă spun, cum şi ce să facem ca carnea de găină din comerţ să fie mai gustoasă. Aşadar, înainte de a bucăţi găina, pîrliţ-o puţin la aragaz pe toate părţile. După această procedură, îngrijiţi-o bine , spălînd-o în mai multe ape cu un burete de bucătărie sau cu puţină făină de porumb pusă pe o bucată de pînză(metoda bunicuţelor noastre). Lăsaţi găina să se usuce, presînd-o cu un prosop de hîrtie şi mai apoi bucăţiţi-o. Aşa cum carnea găinii din comerţ fierbe mai repede, nu o mai fierbem preventiv 30 min.ca carnea de casă, ci o rumenim pe ambele părţi în tigaia cu ulei, o condimentăm, o punem în ceaun împreună cu legumele pregătite pentru mîncărică şi o dăm în cuptorul de la aragaz pe 1-1,5 ore,180gr.C.

Atît timp cît găina fierbe, noi ne ocupăm de legume. Morcovul curăţat şi bine spălat îl trecem prin răzătoare, ceapa o tăiem cubuleţe mici şi le călim uşor în ulei pe tigaie,foc mediu. Adăugăm peste 10 min.pasta de tomate, condimentăm, sărăm după gust.Într-un ceaun curat sau într-o tigaie punem legumele uşor călite, adăugăm carnea de găină, turnăm în vas 2,3 pahare de zeamă în care a fiert găina, punem capacul şi lăsăm mîncărica să fiarbă pînă va fi carnea gata. Focul trebuie să fie mic.


Eu prefer să o pun în cuptorul de la aragaz. În aşa mod pregătită mîncărica este mai gustoasă, toate ingredientele sunt bine coapte şi chiar este mai aproape de mîncărica pregătită în cuptorul cu lemne.

În cuptor mîncărica va sta 1,5-2 ore (dacă pasărea este de casă),180 gr.C. Dacă găina este din comerţ,atunci mîncărica va fi gata timp de 1 oră.

Mîncărica se serveşte caldă cu pâine sau mămăligă şi brînză de oi .Poftă bună!


Bunica recomandă