Moldova- strugure dulce
Ce nu fac bunicuțele pentru nepoțeii lor dragi? Astăzi vin cu o rețetă de cozonac în formă de strugure. A fost un strugure neașteptat întrucît nepoțelul m-a anunțat în cea de a doua parte a zilei că are de pregătit ceva neobișnuit pentru tema de acasă, tematica lecției fiind să reprezinte țara printr-o lucrare facută acasă. Așa ca am chemat ajutorul casei, pe nora și am modelat împreună acest strugure minunat în forma Republicii Moldova. Rezultatul a fost peste așteptări. Fiecărui coleg de clasă i s-a revenit cîte o bobiță de strugure. Este ceva minunat!!!
Urmăriți in continuare rețeta și modul de preparare.
Ingrediente boabe: 250ml lapte, 3 ouă, 50 gr zahăr, 50 ml ulei sau unt, 10 gr drojdie proaspătă, 1 plic zahăr vanilat, 600- 560 gr făină ( depinde de umeditatea ei).
Ingrediente frunze: 1 ou, un praf de sare, 100 gr făină.
Într-un vas turnăm laptele călduț. Aici punem drojdia și zahărul. Asteptăm 10 minut ca drojdia să se dizolve. Punem celelalte ingrediente: ouăle bătute, uleiul sau untul topit, zahărul vanilat și făina. Făina o punem treptat, amestecînd cu cealaltă mână aluatul. Aluatul trebuie să se lipească puțin de mâini. Ungem suprafața aluatului cu ulei, în acoperim cu peliculă alimentară și îl punem la cald timp de 1 oră.
Între timp facem aluatul pentru frunze. Batem oul cu sarea. Adăugăm făina. Modelăm un aluat ca pentru tăieței. Îl acoperim.
Peste 1 oră divizăm aluatul în bile mici cît nuca (depinde cît de mare va fi strugurele). Pregătim o tavă pe care o vom tapeta cu hîrtie. Pentru ca să ne fie mai ușor să modelăm strugurele, vom avea în față harta Moldovei. Cu celălalt aluat vom modela frunzele. Modelăm strugurele.
Lăsăm strugurele să crească în tavă 30 minute după care îl ungem cu gălbenuș de ou și îl presurăm cu susan.
Punem tava în cuptor la 180C timp de 30-35 minute.
Strugurele dulce este gata. Îl putem folosi atunci cînd dorim să ne reprezentăm țara sau pentru activitățile școlare. Poftă bună!!!