Pâine de casă

Pâine de casă

Pâine de casă

De multe ori m-am convins că aluatul iubește multă răbdare, timp și odihnă. Sunt esențiale și ingredientele, dar etapele sunt foarte importante pentru a obține o pâine moale, puhavă și delicioasă. Nu trebuie se exagerat cu făina, pâinea poate ieși tare. Adăugăm puțin unt sau ulei pentru ca în timpul modelării, aluatul să nu se lipească  de masă și mâini. Folosim doar făină cînd modelăm pâinica. Iată ingredientele și etapele pregătirii aluatului.

Ingrediente pentru 2 pâini: 200 ml lapte, 2 ouă, 1 lingură zahăr, 1 linguriță rasă de sare, 430- 450 gr făină, 4 linguri ulei, 15 gr drojdie proaspătă sau 10 gr drojdie uscată.

Într-un vas punem laptele calduț împreună cu drojdia și zahărul. Lăsăm amestecul 15 minute. Adăugăm aici sarea și ouăle bătute. Amestecăm, după care punem făina cernută. Nu amestecăm aluatul până la urmă. După cum ați observat, aluatul se lipește de mâini, deaceea adăugăm uleiul. Frămîntăm aluatul vreo 5 minute. Îl acoperim cu o peliculă și deasupra cu un prosop. Îl punem la loc cald circa 1,5-2 ore. 

Peste 2 ore divizăm aluatul în cîteva bile ( 6 sau 8). Le lăsăm pe masă să se odihnească 15 min.

Depinde ce împletitură doriți să faceți. Din cantitatea de aluat obținem două pâini. Dacă doriți să faceți o âmpletitură în 3, veți avea nevoie de 6 șuvițe de aluat. Eu am făcut 8 șuvițe de aluat, deoarece am făcut o împletitură în 4. Modul de împletire în 4 nu am avut pisibilitate să vi-l arăt, întrucît este mai complicat să vă demonstrez cu ajutorul fotografiilor, dar îl puteți vedea chiar în materialele video de pe youtube.După ce am împletit pâinea, am pus-o pe o tavă tapetată cu hîrtie. Am acoperit-o atent cu peliculă alimentară și am lăsat-o să se ridice în tavă 2 ore.În așa fel, pâinea nu va crăpa în timpul coacerii și va fi moale ca buretele.

Ungem pâinile cu gălbenuș de ou și le punem în cuptorul supraîncălzit la 180C, timp de 25-30 min. 
Bunica recomandă